Kommandanter i Fredrikstad
I den første provisoriske fasen av Fredrikstad festning som regnes fra 1644 var det ingen fast størrelse på garnisonen, og normalt fungerte den eldste tilstedeværende offiser som kommandant. Det var ingen kommandantbolig i denne tiden, de militære sjefer tok enten inn der det var mest bekvemt, eller de bodde på sine egne gårder i området. Mange av dem hadde svært kort funksjonstid, og tok ikke fast bopel. Vi kjenner allikevel navnet på noen av dem.
Den første som formelt ble utnevnt til kommandant i den nye festningen var Johan Eberhard Speckhan i 1662. Fra da av har det hele tiden i mer enn 300 år vært kommandanter i festningen. De første årene var dette normalt en general, senere var stillingen normalt besatt av oberster. Oppgaven var å holde festningen i stand, kommandere de styrker som var tilbeordret festningen, og forsvare den med alle midler i tilfelle angrep. De første kommandanter var myndige menn som ofte var til stor sjenanse for borgerne. Når det ble for ille, var det bare å dra direkte til kongen i København og klage sin nød. Det gjorde da også borgerne ofte, og mange ganger ble de hørt.
Gjennom årene var det tidvis både kommandanter, som hadde det egentlige ansvar for festningen, underkommandanter eller visekommandanter som bestyrte embetet mens kommandantene oppholdt seg andre steder, og overkommandanter som gjerne hadde et overordnet oppsyn med befestningene. Når den tilbeordrede kommandanten var borte for noen tid, eller i påvente av en ny kommandant, ble det gjerne beordret en interimskommandant. Særlig de første årene er det ofte uklart hvem som til enhver tid bestyrte kommandantposten, og de ulike kilder opererer med ulike datoer. I den etterfølgende liste er det forsøkt å få med alle som i kortere eller lengre tid har fungert som kommandant i Fredrikstad festning.
Festningens kommandanter
Listen under kan sorteres ved å klikke på symbolet etter kolonnens tittel.