Kongsbergbanen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rett nord for Hokksund stasjon tar Kongsbergbanen av ut til venstre fra Randsfjorsdbanen.

Kongsbergbanen er den mest vanlige betegnelsen på jernbanen mellom Hokksund og Kongsberg, selv om det offisielle navnet på denne strekningen var «Drammen-Randsfjordbanens sidespor til Kongsberg». Arbeidet med dette jernbaneanlegget startet da Randsfjordbanen sto ferdige i 1868, og den åpnet 10. november 1871, en strekning på cirka 29 kilometer. Banen var opprinnelig smalsporet, men ble bygget om til bredsporet i 1909. I 1929 ble det innført elektrisk drift på strekningen Hokksund-Kongsberg, slik at dette var en av de første jernbanestrekningene i landet som ble elektrifisert. Fra 15. mars 1968 ble strekningen Hokksund-Kongsberg-Meheia fjernstyrt fra togledersentralen i Drammen.

I 1913 ble det vedtatt å forlenge banen til Kristiansand og knytte den sammen med Jærbanen til Stavanger. Dette prosjektet ble fullført i flere etapper fram til 1944, slik at Kongsbergbanen ble en del av Sørlandsbanen. Den opprinnelige Kongsbergbanen er nå en del av lokaltrafikkområdet rundt Oslo, med avganger hver time til Eidsvoll via Drammen, Oslo S og Oslo Lufthavn Gardermoen.

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Kongsbergbanen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!