Oslofjorden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Satellittfoto ra NASA - WorldWind.
Oslofjorden strekker seg fra Oslo til Langesund på Telemarkskysten, som er grensen for ytre Oslofjord.

Oslofjorden er en fjord som strekker seg fra Rådhuskaia i Oslo til Langesund i Bamble kommune. Langesund ligger omtrent på høyde med Færder fyr og mange definerer Oslofjordens begynnelse ved de to stedene. Fjorden er dermed 107 km lang og Norges femte største fjord. Fjorden er Norges største trafikkåre for skipstrafikk. Området er også et viktig rekreasjonsområde, med båtliv, hytteliv og fiske.

Det bor cirka 1,1 millioner mennesker rundt Oslofjorden. Fra Langesundsfjorden i vest til svenskegrensa i øst er det tilsammen 11 byer og mange tettsteder.

I fylkene langs fjorden er mange vikingskipsfunn gjort i tidens løp: Osebergskipet (karv, fra ca. 820-834), Gokstadskipet (karv fra cirka 895-905), Klåstadskipet (knarr, fra omkring 990-1000), Borreskipet (ikke bevart, fra cirka 900) og [[Tuneskipet (fra cirka 900). Dette antyder at den travle trafikken på fjorden ikke er av ny dato. I 2008 har Oslofjorden Norges største trafikk av ferger og lastebåter. Det er blant annet flere utenlandsferger og bilfergeforbindelse mellom Moss i Østfold og Horten i Vestfold. Kystverkets sjøtrafikksentral som overvåker skipstrafikken i Oslofjorden ligger i Horten.

Oslofjorden går langs fylkene Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold og deler av Telemark. Skillet mellom Indre og Ytre Oslofjord går ved Drøbaksundet, sundet der fjorden smalner mellom Drøbak og Hurum.

Oslofjordtunnelen (Oslofjordforbindelsen) mellom Drøbak i Frogn og Storsand i Hurum åpnet i 2000.

Side- og delfjorder

Oslofjorden deler seg i Drammensfjorden og indre Oslofjord ved Hurumlandet. Fjordens lengde fra Langesund til innerst i Bunnefjorden, som er Oslofjordens innerste sørgående arm, er cirka 150 km.

Galleri

Eksterne lenker

Mal:Commons


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Oslofjorden» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.