Lejla Selaci (1994–2011)

Sideversjon per 19. jan. 2023 kl. 12:59 av Siri Iversen (samtale | bidrag) (sortering)

Lejla Selaci født 9. januar 1994 i Tromsø, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Hun var en av AUF-erne fra Fredrikstad som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var foran Kafébygget på Utøya.

" Lejla Selaci 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Navnene på terrorofrene er gravert inn i bronsesøyler på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Fredrikstad kommunes 22. juli-minnesmerke står i Lykkebergparken ved domkirken midt i byen.
Foto: Solveig Uthus Sævarang (2019).
Fredrikstad kommunes 22. juli-minnesmerke har plakett på bautaen.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2021).
Midlertidig minnesmerke Johan Nygaardsvolds plass, Oslo.
Foto: Eva Rogneflåten (2018).
Jernrosene ved Oslo Domkirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Minnesmerket Lysningen på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Minnebok i Hegnhuset på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Minnebok i Hegnhuset på Utøya. Lejla Selaci 17 år fra Fredrikstad.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).

Selaci var leder i Fredrikstad AUF og var ei jente som engasjerte seg sterkt i det hun trodde på. Hun var også aktivt styremedlem i Ungdommens Fylkesråd i Østfold. Hun var elev ved Frederik II videregående skole og skulle begynt i andre klasse i august 2011.

Familie

Foreldre, moren Elfet og faren Bajrush Selaci, kom som flyktninger fra Kosovo tidlig på 1990-tallet. Hun ble født i Tromsø og familien flyttet etter hvert til Fredrikstad. Hun var eneste jente i søskenflokken på fire. Azem Selaci er eldste bror og låtskriver som skrev egen låt til henne.

Nyvalgt AUF-leder

Lejla Selaci ble bare 17. Hun var nyvalgt leder for Fredrikstad AUF og jobba målretta og dedikert for å bygge opp lokallaget igjen. På Facebook ble det oppretta en minneside med over 10.000 medlemmer der mange har uttrykt sin sorg og medfølelse.

Ett av medlemmene skriver der:

"Gode minner skal bli husket, og harmoni, kjærlighet, glede og lykke skal leve for alltid i våre hjerter. fordi slik ville Lejla at alle mennesker skulle føle inni seg."

Bisettelsen

Lejla Selaci ble bisatt 8. august 2011 i en livssynsnøytral seremoni ledet av stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap). Hun lå i en hvit kiste drapert med flaggene fra Kosovo, Albania og Norge og med røde roser drapert rundt. Til stede var både imamer og prest i en seremoni som tok hensyn til alle livssyn. Slik ble hun et symbol på det nye Norge. Gro Harlem Brundtland (Ap) talte til de mer enn 800 sørgende i og rundt Borge kapell. [1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Lejla Selaci til minne

Da nyheten om bomben i Oslo den 22. juli nådde Utøya la Lejla ut en beskjed på Facebook: ”Håper det går bra med alle som bor i Oslo eller som var i nærheten av eksplosjonen”. Dette var en typisk reaksjon fra 17 år gamle Leila Selaci. Hun brydde seg og hadde omsorg for andre. Kort tid etter ble Lejla revet fra oss på Utøya. Nå er det vi som står igjen som må vise omsorg, i Lejlas ånd. Vi er mange. 800 mennesker tok farvel med Lejla da hun ble gravlagt ved Borge kapell. Så stort var oppmøtet av flere ikke fikk ikke plass i kapellet. Nærmere 1200 venner og bekjente har tatt farvel og skrevet minneord til Lejla på Facebook.

I disse ufattelig vonde tider går våre tanker først og fremst til Lejlas foreldrene og hennes tre brødre, hennes familie og nære venner. Dere skal vite at dere ikke står ensomme i sorgen. Vi vil slå fellesskapets sterke arm rundt dere, også i den vanskelige sorgperioden vi nå går inn i.

Familien kom fra Kosovo til Norge som flyktninger, og Lejla ble født i Tromsø. Den gode jenta ble et naturlig midtpunkt i alle miljøer, på skolen og i politikken. Hun var nyvalgt leder av Fredrikstad AUF, og hadde en løfterik framtid. Hun brant for å bygge et sterkt AUF-lag som skulle bidra i den kommende valgkampen. Hun var en sterk bidragsyter til at AUF ble en organisasjon med stadig flere med flerkulturell bakgrunn. Gjennom sitt engasjement gjorde hun veien enklere for andre.

Også på skolen hadde Lejla tillitsverv. Hun sa klart ifra når hun opplevde urettferdighet. ”En engel”, sier en med-elev. Andre omtaler henne som nysgjerrig, ivrig, åpen og glad. Hun spilte fiolin og var glad i å danse. Hun spilte også håndball før hun den seneste tiden valgte å bruke mer tid på AUF.

Da Lejla ble gravlagt var den hvite kisten drapert med flaggene fra Kosovo, Albania og Norge. Rundt lå røde roser. Til stede var både imamer og prest i en seremoni som tok hensyn til alle livssyn. Slik blir hun et symbol på det nye Norge. Det er et felleskap vi skal ta vare på. Det er et felleskap i Lejlas ånd.

I dag står lederstolen i AUF-styret- og en skolepult tom. Det er et tomrom det blir vanskelig å fylle. Nå er det vi andre som må føre Lejlas engasjement og verdier videre. Slik kan vi hedre minnet om et godt medmenneske, en dyktig leder og ei flott jente. Lejla, takk for alt du delte med oss.

Vi lyser fred over Lejla Selacis minne.

Eskil Pedersen Åsmund Aukrust Tonje Brenna

Jens Stoltenberg Helga Pedersen Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder

Monument av Nico Widerberg donert til kommuner med ofre

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

22.juli-minnesmerket i Fredrikstad er reist i Lykkebergparken, rett vis a vis Fredrikstad domkirke, midt i byen.

Midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass

Syv år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya er et nytt, men midlertidig minnesmerke avduka på Johan Nygaardsvolds plass, 22. juli 2018. Minnesmerket består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer det knuste glasset i området rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Minnesmerket er plassert på Johan Nygaardsvolds plass.

Rosemonument ved Oslo domkirke - "Jernrosene"

«Jernrosene» er et prosjekt som Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud tok initiativ til etter terrorangrepene 22. juli 2011. Det ble avduka 28. september 2019 av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var også til stede.

Smeder fra hele verden, overlevende, etterlatte og andre berørte ble invitert til å smi roser, og til slutt ble det ca. 1000 roser i alt. [3]

Lysningen

Lysningen er et mer privat minnesmerke etter terrorangrepene 22. juli 2011. Lysningen er oppført ute på Utøya av de pårørende og direkte berørte. Minnestedet består av en stålring 1,5 m over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22.juli er stanset ut. Lyset kan falle gjennom metallet og kan leses når man går rundt ringen. Ingen navn kommer først eller sist. På bursdagen til det enkelte offer, blir det satt inn en rose i navnet. [4]

Nasjonalt minnested på Utøyakaia i Hole kommune

Lørdag 18. juni 2022 (10 år, 10 måneder og 24 dager) etter terrorangrepene, ble det nasjonale minnesmerket åpnetUtøyakaia av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), leder i støttegruppa Lisbeth Røyneland, ordfører i Hole kommune Syver Leivestad (H) og leder i AUF, Astrid Hoem. Hvert dødsoffer har fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. [5]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Minnefond

Det er oppretta et eget minnefond i hennes navn, og pengene går til å hjelpe foreldreløse barn i hennes andre hjemland Kosovo, i hovedstaden Pristina. Fondet administreres av SOS barnebyer.

Ettermæle

Låt fra storebror

Storebror Azem Zelaci er artist og låtskriver. Han bruker artistnavnet "Az-M" og skrev og framførte låta si Hjertet i krykker dedikert til Lejla. [6]

Butterfly for Lejla

Lejla Selaci var styremedlem i Ungdommens Fylkesråd i Østfold. Rådet deler årlig ut en pris - en sjekk og et kunstverk. Lejlas familie har oppretta et minnefond for å fortsette arbeidet hennes for inkludering og mot diskriminering. I 2012 var det dette fondet, og familien hennes, som fikk prisen. Det var kunstneren Josephine Victoria Ryan (gullsmed for MirielDesign) som fikk i oppdrag å utforme prisen, og utrykte takknemlighet for å ha blitt bedt om å lage den. Den er designet spesielt til dette, og håndlaga med omtanke. For Ryan symboliserer en sommerfugl noe vakkert, men veldig skjørt og sårbart, samtidig som den også står for frihet. Prisen er laga i 925 sølv, og forgylt i mønster. Den står i en kloss i det svært vakre treslaget briar, en slags middelhavs-lyngrot. [7]

Podkastserien «Livet etter Lejla»

Ti år etter terrorangrepet der Lejla Selaci ble drept har Fredrikstad Blad ved journalist Randi Kristoffersen laget podkastserien «Livet etter Lejla» om livene til fire av dem som sto igjen etter Lejla – samt sognepresten som var med å begrave henne.

  • – Er det lov å kalle noen for bestevenn igjen? [8]

Sofie og Lejla hadde planlagt å holde taler i hverandres bryllup. I stedet måtte Sofie Tømmerås Lyshagen holde tale i bestevenninnens minnestund.

  • – Jeg hadde selv mistet et barn åtte år tidligere.[9]

– Det dukker stadig opp glimt fra Lejlas minnestund. Og jeg husker godt samtalene med familien, de sa så mye flott om henne, sier pensjonert sogneprest Bjørn Sverre Kolshus.

  • – Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre som lærer.[10]

– Jeg ble mer et medmenneske og en mamma for elevene som hadde mistet sin klassekamerat, sier Inger Fjeldbraaten, som har blitt nær venn med Lejlas mamma Elfet.

  • – Hvis jeg får en datter skal jeg kalle henne Lejla.[11]

– Jeg skal ikke nekte for at det har vært tungt. Sorgen er der ennå. Det er et tomrom som er vanskelig å fylle. Men Lejla hadde aldri villet at jeg skulle gi opp. Får jeg en datter en gang, skal hun hete Lejla, sier storebror Azem Zelaci.

Referanser

  1. * Lejla Selaci. På slutten av denne minnevideoen vises glimt fra bisettelsen hennes, bl.a. fra Gro Harlem Brundtlands tale. Besøkt 11.01.2023.
  2. * Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. * https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Jernrosene
  4. * https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Lysningen
  5. * https://lokalhistoriewiki.no/wiki/22.juli-minnesmerke_%E2%80%93_Hole_kommune
  6. * Selaci, Azim (med kunstnernavnert Az-M): Hjertet i krykker. Låt dedikert til søsteren Lejla. Besøkt 29.07.2021.
  7. * Ryan, Josephine: Miriel - Josephine Ryan sine album. Omtale av prisen på Josephine Ryan sin Facebookside. Besøkt 11.01.2023.
  8. * – Er det lov å kalle noen for bestevenn igjen? Podkastserien "Livet etter Lejla", Fredrikstad Blad, 16. juli 2021. Besøkt 11.01.2023.
  9. * – Jeg hadde selv mistet et barn åtte år tidligere. Podkastserien "Livet etter Lejla", Fredrikstad Blad, 16. juli 2021. Besøkt 11.01.2023.
  10. * – Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre som lærer. Podkastserien "Livet etter Lejla", Fredrikstad Blad, 16. juli 2021. Besøkt 11.01.2023.
  11. *– Hvis jeg får en datter skal jeg kalle henne Lejla. Podkastserien "Livet etter Lejla", Fredrikstad Blad, 16. juli 2021. Besøkt 11.01.2023.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

  • Lejla Selaci. Minnevideo. Besøkt 11.01.2023.
  • Selaci, Azim (med kunstnernavnert Az-M): Hjertet i krykker. Låt dedikert til søsteren Lejla. Besøkt 29.07.2021.