Gravregister
Et gravregister er en oversikt over gravene i et gitt område. I juridisk forstand er dette definert i gravferdsforskriften, der § 19 fastslår at det for hver gravplass skal finnes et kronologisk register over alle gravlagte, hvor og når de er gravlagt, hvem som er fester, når feste utgår og hvilke graver som er festet sammen. I praksis føres det gjerne et felles register av hvert kirkelige fellesråd.
Opplysningene om de gravlagte er, med unntak av anonyme gravlegginger, tilgjengelige etter offentleglova. Opplysningene om fester reguleres av personopplysningsloven. I senere år har mange kirkelige fellesråd lagt ut opplysningene, unntatt festers navn, på nett i søkbar form. Det varierer hvor langt de har gått bakover, men mange av disse registrene omfatter også slettede graver. Graver som slettes etter at registeret er lagt forblir tilgjengelige. Registrene genereres gjerne gjennom fellesrådets registreringsprogram, og er i de fleste tilfeller oppdatert til dagens dato.
Gravferdsforskriftens § 4 fastslår at det også skal finnes et gravkart, der hver grav fortrinnsvis er koordinatfesta, eventuelt utmålt fra fastpunkter på gravlunden. En rekke av fellesrådene som har lagt ut digitale løsninger har integrert dette kartet i sin løsning, slik at man kan få opp et kart fra søketreffene.
Nettbaserte registre
I og med at kirkelige fellesråd med noen få unntak tilsvarer kommunene, er tabellene satt opp fylkesvis etter kommune. Der to kommuner har felles kirkelig fellesråd, løser vi dette ved å lage en post for hver kommune, som da får samme lenke.
Tabellene er basert på kommunegrensene etter 2020, ettersom de kirkelige fellesrådene følger disse. I noen tilfeller er det bare en del av kommunen som har lagt ut register, og i noen tilfeller er de i skrivende stund ikke slått sammen, slik at det blir flere lenker på samme kommune. Kommuner som ikke har kjent nettbasert register er ikke nevnt i lista. Føy gjerne til de som mangler dersom du kommer over et register vi ikke har funnet.