Hans Rasmus van der Pfordten: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(+{{utvalg}} som test)
(noe layout, språk, kat)
Linje 1: Linje 1:
{{Utvalg|Fredrikstad festning|Festningskommandanter|tittel='''Festningskommandanter ved Fredrikstad festning'''}}
{{Utvalg|Fredrikstad festning|Festningskommandanter|tittel='''Festningskommandanter ved Fredrikstad festning'''}}
<onlyinclude>'''[[Hans Rasmus van der Pfordten]]''' (født [[1646]], død [[1710]]), kom fra en sachsisk adelsslekt, men kom til Danmark som femtenåring. I 1671 ble han fenrik ved Livregimentet. Under [[Den skånske krig]] gjorde han rask karriere og gikk fra kapteins grad i 1676 til oberstløytnant i 1679. Etter krigen ble han visekommandant på Citadellet i København før han i 1683 ble utnevnt til oberst og kommandant ved [[Fredrikstad festning]]. Han var her til han vendte tilbake til Danmark i 1694 og ble kommandant ved Kronborg og senere som sjef for fortifikasjonsetaten i Danmark. Han tjenestegjorde som kommandant gjennom [[Den store nordiske krig]], ble generalmajor i 1708 men døde to år senere, i mai 1710. </onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Hans Rasmus van der Pfordten]]''' (født [[1646]], død [[1710]]) var generalmajor av tysk avstamning, kommandant ved [[Fredrikstad festning]], Kronborg i Danmark og sjef for fortifikasjonsetaten i Danmark.


En av sporene etter van der Pfordtens tid i Fredrikstad er [[Kongsten fort]] som ble oppført i årene 1682-1685. Planene til fortet var utarbeidet av [[Johan Caspar de Cicignon]], men som kommandant var det van der Pfordten som ledet arbeidene og den praktiske utformingen av fortet.
Van der Pfordten stammer fra en saksisk adelsslekt, men han kom til Danmark som femtenåring. I 1671 ble han fenrik ved Livregimentet. Under [[Den skånske krig]] gjorde han rask karriere og gikk fra kapteins grad i 1676 til oberstløytnant i 1679.
 
Etter krigen ble han visekommandant på Citadellet i København før han i 1683 ble utnevnt til oberst og kommandant ved [[Fredrikstad festning]]. Han var her til han vendte tilbake til Danmark i 1694 og ble kommandant ved Kronborg og senere som sjef for fortifikasjonsetaten i Danmark. Han tjenestegjorde som kommandant gjennom [[Den store nordiske krig]], ble generalmajor i 1708 men døde to år senere, i mai 1710. </onlyinclude>
 
Et av sporene etter van der Pfordtens tid i Fredrikstad er [[Kongsten fort]] som ble oppført i årene 1682-1685. Planene til fortet var utarbeidet av [[Johan Caspar de Cicignon]], men som kommandant var det van der Pfordten som ledet arbeidene og den praktiske utformingen av fortet.


== Kilder ==
== Kilder ==
Linje 11: Linje 15:
[[Kategori:Festningskommandanter]]
[[Kategori:Festningskommandanter]]
[[Kategori:Fredrikstad festning]]
[[Kategori:Fredrikstad festning]]
[[Kategori:Generalmajorer]]
[[Kategori:Fødsler i 1646]]
[[Kategori:Fødsler i 1646]]
[[Kategori:Dødsfall i 1710]]
[[Kategori:Dødsfall i 1710]]

Sideversjonen fra 29. aug. 2008 kl. 11:30

Festningskommandanter ved Fredrikstad festning

Hans Rasmus van der Pfordten (født 1646, død 1710) var generalmajor av tysk avstamning, kommandant ved Fredrikstad festning, Kronborg i Danmark og sjef for fortifikasjonsetaten i Danmark.

Van der Pfordten stammer fra en saksisk adelsslekt, men han kom til Danmark som femtenåring. I 1671 ble han fenrik ved Livregimentet. Under Den skånske krig gjorde han rask karriere og gikk fra kapteins grad i 1676 til oberstløytnant i 1679.

Etter krigen ble han visekommandant på Citadellet i København før han i 1683 ble utnevnt til oberst og kommandant ved Fredrikstad festning. Han var her til han vendte tilbake til Danmark i 1694 og ble kommandant ved Kronborg og senere som sjef for fortifikasjonsetaten i Danmark. Han tjenestegjorde som kommandant gjennom Den store nordiske krig, ble generalmajor i 1708 men døde to år senere, i mai 1710.

Et av sporene etter van der Pfordtens tid i Fredrikstad er Kongsten fort som ble oppført i årene 1682-1685. Planene til fortet var utarbeidet av Johan Caspar de Cicignon, men som kommandant var det van der Pfordten som ledet arbeidene og den praktiske utformingen av fortet.

Kilder