Johan Eberhard Speckhan: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: == Oberstløytnant Johan Eberhard Speckhan, kommandant 1662-1670 == Speckhan var en av de mange tyske offiserer som kom til Danmark gjennom sin tjeneste hos hertug Fredrik, den senere ko...)
 
(wikify)
Linje 1: Linje 1:
== Oberstløytnant Johan Eberhard Speckhan, kommandant 1662-1670 ==
{{Utvalg|Fredrikstad festning|Festningskommandanter|tittel='''Festningskommandanter ved Fredrikstad festning'''}}
<onlyinclude>'''[[Johan Eberhard Speckhan]]''' (fødselsår ukjent, død [[1. juni]] [[1675]]), oberstløytnant, kommandant i Marstrand i to perioder og [[Fredrikstad festning]]s første utnevnte kommandant (1662-1670). Han var av tysk avstamning, og kom til Danmark gjennom sin tjeneste hos hertug Fredrik, den senere kong [[Fredrik III]].</onlyinclude> 
    
    
Speckhan var en av de mange tyske offiserer som kom til Danmark gjennom sin tjeneste hos hertug Fredrik, den senere kong Fredrik III. Han var kommanderende artillerioffiser og stykkhauptmann i hertugdømmene i 1642, og ble kommandant i Marstrand fra 1644 der han forsvarte festningen mot svenskenes angrep. I 1653 ble han artillerikaptein i København og sjef for artilleriet på Kronborg. Han ble kommanderende artillerioffiser i Norge i 1654, og deretter igjen kommandant på Marstrand. I 1657 ble han ble oberstløytnant, og han kommanderte artilleriet på Kristianshavn under angrepet på København i 1659. Speckhan var altså den første som ble utnevnt til kommandant i Fredrikstad, fra 6. januar 1662. Ved sin ankomst påpekte han festningens slette tilstand, og kjempet tappert for å bedre tilstanden. I en memorial datert 17. februar 1663 beskriver han på ny at befestningen er svært dårlig, og byen ligger nærmest åpen. Denne memorial blir så besvart med approbasjonen av Coucherons forslag den 27. mars 1663. Det var således Speckhan som var kommandant i de årene da mesteparten av utgravningene av vollgravene ble gjennomført, selv om selve byggearbeidet ble ledet av andre.  
Speckhan var kommanderende artillerioffiser og stykkhauptmann i hertugdømmene i 1642, og ble kommandant i Marstrand fra 1644 der han forsvarte festningen mot svenskenes angrep. I 1653 ble han artillerikaptein i København og sjef for artilleriet på Kronborg. Han ble kommanderende artillerioffiser i Norge i 1654, og deretter igjen kommandant på Marstrand. I 1657 ble han oberstløytnant, og han kommanderte artilleriet på Kristianshavn under angrepet på København i 1659.  
I 1664 sendte Speckhan et krav overfor byens myndigheter til stattholderen: øl og brød til mannskapene, artilleribetjenter og konstabler innlosjert hos borgerne, fri jord til begravelser på kirkegården for militære, ingen sivile aktiviteter på Isegran og at alle borgere skulle stensette gaten foran sine hus. Han var flere ganger i klammeri med byens sivile øvrighet.
 
Speckhan var i 1668 fraværende for å gjennomgå en kur, og han tok avskjed som kommandant 27. april 1670. Da han reiste fikk han salutt fra søndre blokkhus.  
Speckhan var gift med Anna Jeckels fra Rostock, og de fikk blant annet sønnen [[Frantz Eberhardt Speckhan|Frantz Eberhardt]], født 1628, som ble adlet 1670 og blant annet ble kommandant på [[Akershus festning]].
Generalene Fircks og Skade var svært engasjert i festningsutbyggingen og virksomheten i Fredrikstad, og Speckhan måtte derfor spille en mer beskjeden rolle. Han hadde en stor del av sin lønn til gode helt fra 1660, men fikk den til slutt fikk utbetalt i 1670. Han døde 1. juni 1675.
 
Speckhan var gift med Anna Jeckels fra Rostock, og de hadde bl a sønnen Frantz Eberhadt, født 1628, som ble adlet 1670 og bl a ble kommandant på Akershus.
==Tiden som kommandant på Fredrikstad festning==
Speckhan var altså den første som ble utnevnt til kommandant i Fredrikstad, fra [[6. januar]] [[1662]]. Ved sin ankomst påpekte han festningens slette tilstand, og kjempet tappert for å bedre tilstanden. I en memorial datert 17. februar 1663 beskriver han på ny at befestningen er svært dårlig, og byen ligger nærmest åpen. Denne memorial blir så besvart med approbasjonen av [[Willem Coucheron|Coucherons]] forslag den 27. mars 1663. Det var således Speckhan som var kommandant i de årene da mesteparten av utgravningene av vollgravene ble gjennomført, selv om selve byggearbeidet ble ledet av andre.  
 
I 1664 sendte Speckhan et krav overfor byens myndigheter til stattholderen: øl og brød til mannskapene, artilleribetjenter og konstabler innlosjert hos borgerne, fri jord til begravelser på kirkegården for militære, ingen sivile aktiviteter på [[Isegran]] og at alle borgere skulle stensette gaten foran sine hus. Han var flere ganger i klammeri med byens sivile øvrighet. Speckhan var i 1668 fraværende for å gjennomgå en kur, og han tok avskjed som kommandant 27. april 1670. Da han reiste fikk han salutt fra søndre blokkhus.  
 
Generalene [[Johan von Fircks|Fircks]] og [[Otte Skade|Skade]] var svært engasjert i festningsutbyggingen og virksomheten i Fredrikstad, og Speckhan måtte derfor spille en mer beskjeden rolle. Han hadde en stor del av sin lønn til gode helt fra 1660, men fikk den til slutt fikk utbetalt i 1670. Han døde 1. juni 1675.
 
{{DEFAULTSORT:Speckhan, Johan Eberhard}}
[[Kategori:Oberstløytnanter]]
[[Kategori:Personer fra Tyskland]]
[[Kategori:Festningskommandanter]]
[[Kategori:Fredrikstad festning]]
[[Kategori:Dødsfall i 1675]]

Sideversjonen fra 1. sep. 2008 kl. 22:26

Festningskommandanter ved Fredrikstad festning

Johan Eberhard Speckhan (fødselsår ukjent, død 1. juni 1675), oberstløytnant, kommandant i Marstrand i to perioder og Fredrikstad festnings første utnevnte kommandant (1662-1670). Han var av tysk avstamning, og kom til Danmark gjennom sin tjeneste hos hertug Fredrik, den senere kong Fredrik III.

Speckhan var kommanderende artillerioffiser og stykkhauptmann i hertugdømmene i 1642, og ble kommandant i Marstrand fra 1644 der han forsvarte festningen mot svenskenes angrep. I 1653 ble han artillerikaptein i København og sjef for artilleriet på Kronborg. Han ble kommanderende artillerioffiser i Norge i 1654, og deretter igjen kommandant på Marstrand. I 1657 ble han oberstløytnant, og han kommanderte artilleriet på Kristianshavn under angrepet på København i 1659.

Speckhan var gift med Anna Jeckels fra Rostock, og de fikk blant annet sønnen Frantz Eberhardt, født 1628, som ble adlet 1670 og blant annet ble kommandant på Akershus festning.

Tiden som kommandant på Fredrikstad festning

Speckhan var altså den første som ble utnevnt til kommandant i Fredrikstad, fra 6. januar 1662. Ved sin ankomst påpekte han festningens slette tilstand, og kjempet tappert for å bedre tilstanden. I en memorial datert 17. februar 1663 beskriver han på ny at befestningen er svært dårlig, og byen ligger nærmest åpen. Denne memorial blir så besvart med approbasjonen av Coucherons forslag den 27. mars 1663. Det var således Speckhan som var kommandant i de årene da mesteparten av utgravningene av vollgravene ble gjennomført, selv om selve byggearbeidet ble ledet av andre.

I 1664 sendte Speckhan et krav overfor byens myndigheter til stattholderen: øl og brød til mannskapene, artilleribetjenter og konstabler innlosjert hos borgerne, fri jord til begravelser på kirkegården for militære, ingen sivile aktiviteter på Isegran og at alle borgere skulle stensette gaten foran sine hus. Han var flere ganger i klammeri med byens sivile øvrighet. Speckhan var i 1668 fraværende for å gjennomgå en kur, og han tok avskjed som kommandant 27. april 1670. Da han reiste fikk han salutt fra søndre blokkhus.

Generalene Fircks og Skade var svært engasjert i festningsutbyggingen og virksomheten i Fredrikstad, og Speckhan måtte derfor spille en mer beskjeden rolle. Han hadde en stor del av sin lønn til gode helt fra 1660, men fikk den til slutt fikk utbetalt i 1670. Han døde 1. juni 1675.