Skippergata (Tromsø)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skippergata fra nr. 2 til nr. 8. På høyre side, der nr. 1-7 lå, er det i dag bare park.
Foto: Einar Dahl 2017
Den forsvunne husrekka med nr. 7 nærmest. Alt ble revet midt på 1960-tallet. Helt til venstre ser vi hjørnet på Søndre tollbodgate 1 og helt til høyre Perspektivet museum. De er de eneste som står tilbake.
Foto: H.A. Brandt
Skippergata videre nordover. Nr. 8 til venstre, nr. 11 til høyre.
Foto: Einar Dahl 2017
Skippergata fra nr. 23 og nordover.
Foto: Einar Dahl 2017
Nordenden av Skippergata før den tipper ned mot Hansjordnesgata.
Foto: Einar Dahl 2017

Skippergata i Tromsø hører med til de eldste gatene i sentrum. Før 1903 hadde den navnet Nordre Strandgade.

Den gamle Skippergata startet ved Storgata 97, går i en bue østover mot Tromsøbrua, svinger i retning nordvest og munner ut Storgata igjen ved nr. 180. Gata krysses av Nordre Tollbodgate og Verftsgata. En rekke mindre gater starter ved Skippergata: Søndre Tollbudgate, Fridtjof Nansens plass, Elvegata og Seminarbakken. Husrekken Skippergata 1,3,5 og 7 ble revet senhøstes 1966 med det eneste formål å rette ut gaten. Da forsvant også Bispegata 1 og 3, med den flotte Buresundgården.

Som navnet sier var Skippergata og omliggende gater i nordbyen kjent for sine sjøfolk og ishavskippere, her bodde sønnene til store, sterke mannfolk. I «Vett og uvett» sies det slik:

"De noringan, di storingan

d`e gutta som går fræm

di søringan, di bløringan

dæm slår vi kor vi kjæm!

I dag er det nok langt mellom ishavsskipperne. Tromsøbrua ødela den flotte Fridtjof Nansens plass og gjorde Skippergata til en gjennomfartsåre. Mye biltrafikk har redusert kvaliteten på gatemiljøet selv om mange hus har blitt restaurert eller pusset opp på 2000-tallet.

Eiendommer


Koordinater: 69.6570194° N 18.9656587° Ø