Forside:Farsund kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. nov. 2011 kl. 22:27 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Ny side: {{Kommunemal |Flertall(er/ar) = er }})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Agder
TIDLIGERE FYLKE: Aust-Agder • Vest-Agder
KOMMUNE: Farsund • Flekkefjord • Hægebostad • Kristiansand • Kvinesdal • Lindesnes • Lyngdal • Sirdal • Vennesla • Åseral

Om Farsund kommune
1003 Farsund komm.png
Farsund kommune ligger i Agder fylke (før 1. januar 2020 i Vest-Agder), og grenser til Kvinesdal i nordvest og Lyngdal i sørøst. Administrasjonssenteret er byen Farsund. Kommunen består også av de tidligere kommunene Lista, Herad og Spind, som ble innlemma i Farsund i 1965. Andre tettsteder i kommunen er Vanse og Vestbygda.

Farsund er en den største jordbrukskommunen i fylket etter arealbruk. I og rundt Farsund by er det også betydelig industrivirksomhet, og stedet regnes fortsatt som en sjøfartsby.   Les mer ...

 
Smakebiter fra artikler
Alfa Winge
Foto: Norske skulefolk, 1934
Alfa Winge (født 1879 i Hægebostad, død 1957 i Lista) var lærer. Hun hadde eksamen fra Kristiansand lærerskole 1902. De første årene var hun vikar i Hægebostad. Hun underviste ved Heskestad og Tveit folkeskoler i Lista 1916-1919, skoler i Vanse 1920-1927 og Eikvåg på Lista fra 1927. Alfa Winge var i mange år aktiv i Farsund sanitetsforening.   Les mer …

Bertha Elise Koren (født 12. mars 1836, død 3. juni 1908) var prestefrue i Bremanger, Sveio og Vanse. Hun ble født Bertha Elise Gerckens i delstaten Bahia i Brasil, og var datter av Johannes Gerckens (1803-1852) og Mary Ann Angeline Heinsen (1813-1897). Begge foreldrene hennes var europeere: Faren var født i Hamburg, og var plantasjeeier i Brasil før han kom tilbake til Hamburg som grosserer. Mora var fra London, og bodde sammen med Bertha og ektemannen i 1865.   Les mer …

Jacob Aamland
Foto: Norske skolefolk (1952)
Jacob Georg Beck Aamdal (født 25. juni 1891 på Lista, død 28. februar 1971) var lærer og skolestyrer. Lengst var han på Modum. Aamdal, som ble tildelt Kongens fortjenstmedalje, var også kordirigent og ga ut en del korsanger. Han stifta dessuten Strand Småbrukarlag. Aamdal var gift med Bertha f. Vathne, datter av bonde og skipper T. G. Andreassen Vathne og Renze f. Midthassel.   Les mer …

Jens Erichstrup. Ukjent kunstnar
Jens Erichstrup (fødd i Skien 10. november 1775, død i Stavanger 18. august 1826) var embetsmann, eidsvollsmann og stortingsrepresentant. Han var fødd inn i ein handverkarfamilie. Foreldra var glasmeister Daniel Jensen Erichstrup og Dorothea Jonsdotter. Han fekk utdanning og tok i 1798 embetseksamen i juss på dansk (ikkje latin). Hans tenestemanns- og embetskarriere byrja med teneste i Rentekammeret i København, fyrst som kopist 1801-1803 og deretter som fullmektig. I 1810 vart han utnemnd til fut i Lister fogderi, så vidt ein kan sjå busett i Farsund. I 1818 fekk han same embetet i Larvik, og allereie året etter konstituert amtmann i Larvik amt. Han vart utnemnd til amtmann i Stavanger 16. april 1825, men døydde allereie året etter. Han var ugift.   Les mer …

Apotekergården på Gjøvik i 2012. Lund bygde huset i 1862/63.

Adolph Martin Lund (født 1820 i Farsund, død 1892 i Kristiania) var apoteker og lokalpolitiker. Lund var ordfører i Holmestrand i 1856 og i Gjøvik i tidsromma 1861-72 og 1875-89. Adolph Martin Lund, som var den nye mjøsbyens første ordfører, ble seinere formann i Den norske Apotekerforening. Lundsgate på Gjøvik er oppkalt etter han.

Lund ble født i Farsund, og var fra en kjent slekt av sjøfolk og kjøpmenn. Han tok i 1860 over bevillinga på Gjøvik apotek, etter at han i flere år hadde drevet som apoteker i Holmestrand. I 1861 ble han valgt til Gjøviks første ordfører. I de nitten åra Lund bodde i byen, satt han hele tida i formannskapet, hvorav seksten år som ordfører. Lund blir av journalisten og lokalhistorikeren Reidar Mollgard beskrevet som «en vidsynt og kunnskapsrik mann og en flink administrator, med sansen for de store linjene.»   Les mer …

Prøven
Sæløer og Lista kystlag ble stiftet i 1989 under navnet Sæløer kystlag. Grunnet stor interesse for kystlaget og etter stor medlemspågang ble kystlagets interesseområde utvidet til å omfatte strekningen fra Lindesnes fyr til Varnes fortLista. Kystlaget har ca. 50 medlemmer (pr. 2022) og arbeider for å ivareta kystkulturen i dette området, som har sterke maritime tradisjoner. Eksempler på dette er båtbyggertradisjoner, losvirksomhet og kaperfart. Området ligger mellom to værutsatte fyr, og historien gir mange eksempler på virksomheten til sjøs i distriktet. Mer enn en Hansakogg for fulle seil på vei til hansabyen Bergen har satt sine spor på ulike vis. Men særlig har Listalandet satt spor etter seg da drivgarnsfisket etter makrell skjøt fart i midten av 1800-tallet, og listabåten og senere listeskøyta ble skapt.   Les mer …
 
Se også


 
Kategorier for Farsund kommune
 
Andre artikler