Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Sigrid Wiborg Andersen med stengun. Mobilisering ved Fjellsby Bedehus dagen før freden.
Foto: Familien (1945)
Sigrid Wiborg Andersen f. Wiborg i Skoger (nå Drammen) 3. juli i 1914 og døde 27. oktober 1978 på Kongsberg) var husmor og ekspeditrise.

Under andre verdenskrig var hun motstandskvinne. I begynnelsen av okkupasjonen var hun kurér for ektemannen Finn Andersen, men etter at han ble skutt og drept i 1944, ble hun sambandssjef og kuréransvarlig. Ingen annen norsk kvinne nådde høyere i Hjemmestyrkenes hierarki. Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Logoen til Verdandi.
Verdandi var ein av arbeidarrørsla sine kamporganisasjoner mot alkoholbruk. Organisasjonen fekk norsk rikslosje i 1902.Den vart brakt til Noreg frå Sverige, der organisasjonen vart etablert allereie i 1896. Det skal ha skjedd etter at IOGT-losja «St. Gøran» i Stockholm tok opp eit medlem som svarte "nei" på spørsmålet om han trudde på ein allmektig gud. I godtemplarane sine «Almindelige Regler» heitte det at «Ingen Person kan faa Adgang til denne Orden som Medlem, undtagen han tror paa den almæktige og evige Gud, som hersker over alle Ting, og er villig til at aflægge vor Forpligtelse for Livstid.» I Noreg vart regelen tatt vekk, og medlemane kunne ha kva religion dei sjølv ville.IOGT bygde på eit kristent grunnlag, og «St. Gøran» vart difor utvist frå IOGT.Fleire andre losjer skal deretter ha blitt utvist fordi dei deltok på 1. mai-demonstrasjonar. «St. Gøran» utarbeida nye statuttar og lover og danna «Nykterhets-Orden Verdandi» 2. februar 1896.   Les mer …

Hamar Murere og Murarbeidere var en fagforening i Hamar. Foreningen ble stiftet i 1906 under navnet Murersvendenes Forening i Hamar. I 2003 gikk foreningen (avd. 648) sammen med Hamar og omegn fagforening, avd. 650 i Fellesforbundet. Avdeling 648 opphørte således som egen forening.

Arkivmateriale etter murerforeningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Jordmorforeningen har kontorer i Grensen 9 i Oslo
Foto: Chris -Nyborg (2013)

Den norske jordmorforening ble etablert i 1908 og er en frittstående fagforening for jordmødre. Foreningen ivaretar medlemmenes lønns og arbeidsvilkår og skal blant annet bidra til og påse at jordmortjenesten er i tråd med offentlige krav.

Foreningen er ikke medlem av noen hovedsammenslutning, men samarbeider med Akademikerne i tariffspørsmål. Foreningen er medlem av International Confederation of Midwives (ICM).

Foreningen oppgaver er å:

  • ivareta medlemmenes lønns - og arbeidsvilkår
  • verne om jordmors autonomi i samsvar med fagets tradisjon
  • påse at jordmortjenesten er i samsvar med helsepolitiske målsettinger og befolkningens behov
  • arbeide for at jordmorutdanningen styrker jordmorfaget
  • ivareta og videreutvikle jordmødrenes faglige og etiske standard
  • styrke internasjonalt engasjement, både på organisasjonsplan og gjennom det enkelte medlem

Foreningens faglig-etisk utvalg fungere blant annet som et rådgivende organ og høringsinstans i faglige og etiske problemstillinger, stimulere til forskning og faglig utvikling, og medvirke til at nasjonale og internasjonale regelverk, retningslinjer og anbefalinger blir kjent blant jordmødre i Norge.

Foreningen har fylkesforeninger i alle landets fylker, som blant annet også holder kontakt med andre faggrupper innen beslektede arbeidsområder.

Foreningen utgir Tidsskrift for jordmødre. Leder er siden 2014 Kirsten Jørgensen.

Historie

Det var en reservelege ved Fødselsstiftelsen i Kristiania, Nils Andreas Qvisling (1854–1934) (onkel til Vidkun Quisling), som i 1908 oppfordret jordmødrene til å samles i en forening:

….at de norske jordmødre paa den ene side ikke arbeider under saa gunstige livsvilkår som nødvendig er, for at de paa en fyldestgjørende maade skal kunne modsvare de krav, vor tid maa stille til dem og dere arbeide i samfunnet, - og at paa den anden side saadanne forbedrede livsvilkaar neppe saa snart vil bydes dem, dersom de ikke tager sagen i egen haand, og som en samlet korporasjon kjæmper for dette maal

Jordmødrene var svært dårlig betalt, og de ville ha mer lønn. På jordmormøte i Bergen i juni 1908 ble det innledet til diskusjon om jordmødrenes lønns– og arbeidsforhold, og konklusjonen «naar vi nu danner landsforening, maa noget av de første krav, vi samler oss om, bli det, at lønningsforholdene maa bli forbedret. Begynnerlønnen maa op i 300 kr. med et tillegg på 100 kr. etter 5 aars tjenestetid og yderligere 100 etter 10 aar.»

Med hensyn til ferie, var kravet at «og saa maa hun ogsaa som andre mennesker paa ansøkning faa en kort ferie baade til forøgelse af sine kundskaber og ellers; hun er jo til alle tider bunden paa grund af sin stilling.»

Også med hensyn til utdannelse var møtet klar på at det ville følge økte krav til utdannelsen: «selvfølgelig maa vi være forberedt paa, at disse større fordringer fra vår side vil framkalde større krav til vår forutdannelse……..thi for intet får vi intet.»

Det første landsmøtet ble avholdt i september 1908, med hele 134 jordmødre tilstede.

Kilder

Eksterne lenker


Lille Munkengen, også kalt «Onsumslottet», adresse St. Halvards gate 33, var boligen til Onsum hvor de første ansamlingene var. Bygningen var nyoppført for Onsum i årene 1875-1876 ark. Bernhard Steckmest og Paul Due, revet i 1905 i forbindelse med utvidelsen av jernbaneanleggene i Lodalen.[1]

Onsumslaget var et slag mellom arbeidere, politi og væpnede soldater i perioden 13. april til onsdag 17. april 1878Kampen i Kristiania.

Onsum i stadshauptmand-uniform, et verv han hadde i årene 1863 til 1870.
Foto: Oslo museum

Bakgrunn

Onsum var eier av Kværner Brug, og var en patriarkalsk og autoritær fabrikkeier. I ettertid er det hevdet flere årsaker til opptøyene, dels fikk Onsum ansvaret for at industriarbeidernes lønnninger i Kristiania dette året var satt ned med 10 %, dels hevdes det at det var uenigheter med hensyn til forvaltningen av den sykekassen Onsum hadde tatt initiativ til i 1860.

Arbeidsgivernes holdninger og totale avvisning av arbeidernes krav og myndighetens harde, nådeløse og ekskalerende reaksjoner på de tumultene som oppsto må sees på bakgrunn av den vedvarende politiske konflikten på nasjonalt plan, kalt statsrådssaken, samt den enorme sosiale avstanden og klassedelingen som eksisterte i den tids samfunn hvor kun 30 % av mennene hadde stemmerett, som hovedsakelig var formuende, selveiende bønder eller offiserer, noe som skapte en sterk avmakt og ydmykende situasjon for arbeiderne som sto i et sterkt avhengighetsforhold til arbeidsgiverne.

Opptøyene

Kart over området, Munkengen nederst på midten, barrikaden sto i krysset Normannsgata/Hølandsgata. Menneskemengden ble også jaget ned Åkebergveien
Foto: N.S. Krum (1883)

Helgen 13.–14. april

Opptøyene begynte lørdag 13. april da det samlet en folkemengde seg utenfor brukseier Oluf Onsums eiendom Lille Munkeengen i St. Halvards gate 33 i Gamlebyen. Det be pepet og ropt protester mot Onsum, men denne kvelden begrenset det hele seg til disse verbale protestene.

Det er hevdet at dette også forekom på søndag, blant annet i Onsums annonser i avisene den kommende tirsdagen hvor han utlovet en betydelig belønning for opplysninger som kunne føre til av bakmennene ble tatt.

Mandag 15. april

Mandag 14. april i 20:00 om kvelden hadde demonstrasjonene tiltatt kraftig, og det ble meldt om at det ble kastet stein.

Det skal ha blitt gjort forsøk på å storme Onsums bolig, og politiet prøvde å drive den stadig voksende folkemassen på snart rundt 5–6000 mennesker tilbake, men ble i stedet beleiret på Munkengen sammen med beboerne. En av politibetjentene fjernet distinksjonene fra uniformen og fikk sneket seg ut og varslet politimester Carl Johan Michelet som tilkalte militære styrker for å opprettholde ro og orden. Michelet tilkalte kavaleriet og understreket det politiske poenget at byen ikke hadde det ridende politiet som han lenge hadde argumentert for. Før de militære styrkene ankom var det fullt av folk alle steder, mange av dem skuelystne.

I St. Hallvards gateGalgeberg hadde kommunen et pukksteinslager og denne steinen ble tatt i bruk av folkemengden som kasteskyts. Det ble rapportert at kvinner og barn bar stein og forsynte mennene som kastet. Stein haglet mot politiet, men da de militære styrkene i form av kavaleri ankom, klarte de relativt fort ved hjelp av hestene på splitte folkemengden.

Men mengden samlet seg straks igjen i to grupper, en ble drevet nedover Åkebergveien og opp i skrenten mot Enerhaugen. Her ble de raskt spredt av soldatene som tok seg opp på Enerhaugen fra sidene og kunne splitte mengden ovenfra i alle retninger. Fra denne posisjonen ble heller ikke soldatene så sårbare for steinene som måtte kastes oppover.

Soldatene fikk større problemer med den andre gruppen som ble presset fra Åkebergveien og oppover NormannsgataKampen. De fikk på hjørnet Normannsgate/Hølandsgata bygget en barrikade ved hjelp av avrevne gjerder og klarte slik å stenge gata. Gjemt bak denne, gjerder, bygninger og uthus fortsatte steinkastingen, også fra bygningene. Politi og soldater klarte ikke å forsere sperringen og dermed spre folk. Flere av politimennene og de militære styrkene ble skadet av steinkasting og det bratte terrenget, folk som gjemte seg og utlagt skrot og hindringer skapte også problemet for kavaleriet.

Politi og soldater måtte trekke seg tilbake ned Normannsgata og situasjonen roet seg ned. Litt over midnatt senket natteroen seg over området.

Tirsdag 16. april

Neste dag var begge parter klare til ny konfrontasjoner. Det ble hevdet at det ble «agiteret, ogsaa med opslag» blant byen arbeidere. Avisene var tydelige i sitt budskap om at arbeiderne måtte bringes til en forståelse om at i nedgangstiden må også lønnngene settes ned, når de settes opp i oppgangstider. Samtidig var det uklart om arbeidsgiversiden tok sin del av nedgangstidene ved å ta mindre profitt ut av bedriftene.

Aftenposten med redaktør Amandus Schibsted hadde sterke bånd til arbeidsgiversiden, oppfordret i sin utgave denne dagen sine lesere til å holde sitt tjenerskap hjemme denne dagen, og Onsum hadde annonser i avisene med utlovet belønning på kr 400 (dagslønnen for en arbeider var rundt kr 3,00) for «... saadan Opplysning, at Vedkommende, der har udspredt det usandfærdige Rygte, at jeg har foranlediget andre Værksteder til at nedslaa Arbeidslønnen, kan opdages og blive trukket til Ansvar», og en belønning på kr 100 for opplysninger om hvem som sto bak «... opviglet fremmede Arbeidere til Sammenstimlen og Støi udenfor min Bolig sidste Lørdag, Søndag og igaaraftes.»

Polti og miltære myndigheter tok ingen sjanser og soldater patruljerte gatene fra tidlig om morgenen og oppløste enhver ansamling av mennesker fra Vaterland og videre østover. Selvom tallene er umulig å kontrollere, ble det hevdet at mellom 15–20 000 mennesker var ute i gatene denne dagen, de fleste skuelystne. Det var lege med soldatene og Rikshospitalet ble satt i beredskap.

På Kampen hadde en stor mengde barrikadert seg og plassert ut steinkastere på strategiske steder. Kavaleriet prøvde forgjeves å forsere barrikadene for å løse opp folkemengden og måtte trekke seg tilbake til Åkebergveien. Politimester Michelet tilkalte da infanteriet som ankom i 22:00-tiden. De var utstyrt med ti skarpe skudd hver og med påsatte bajonetter. Stilt overfor en såpass bevæpnet styrke trakk arbeiderne seg tilbake og ble spredt blant bebyggelsen.

Onsdag 17. april

Onsdag 17. april var det langt færre mennesker omkring og det kom ikke til noen konfrontasjoner som krevde at polti og militære mannskper som fortsatt patjulerte i gatene øst i byen måtte gripe inn.

Heller ikke torsdagen skjedde det noe mer og soldatene ble trukket tilbake. Byen gikk da inn i påskehelgen, og i den følgende uken åpnet teglverkene og det ble tilgang på mange jobber og det ble ikke flere uroligheter.

Dømte

Flere av de anholdte fikk bøter og ble løslatt. 32 ble fram stilt for forhør, men av disse var det bare seks som ble framstilt i retten. Anklagene gikk på å ha angrepet eller forsøkt å angripe politi og/eller soldater, og for å ha satt seg imot arrest. De skal ha hatt stein i lommer eller støvleskaft, eller ha blitt sett kaste fra seg stein de hadde i hendene. Bare en av dem skal ha blitt sett faktisk kaste stein mot soldatene.

Alle de tiltalte bodde i Kristiania og var tidligere ustraffet.

Navn Alder Fødested Bosted Yrke Tiltale Dom
Paul Hansen 40 år Fet Vålerenga Arbeider Voldsom motstand
mot politiet 15. og 16.
15 dagers fengsel på vann og brød
Anders Johansson 18 år Sverige Fossveien
Grünerløkka
Dagarbeider Voldsom motstand
mot politiet 15. og 16.
Bot: 20 kroner
Bernhard Kristiansen 16 år Kristiania Grønland Arbeider
Bryggesjauer
Vold mot Kampen politivakt Mulkt: 40 kroner
Carl Halvorsen 15 år Aker Bagerengen Arbeider Vold mot kavaleriet 16. april 25 dagers fengsel på vanlig fangekost
Nils Nilsen 23 år Smedarbeider Forsøk på vold mot kavaleriet 16. april 10 dagers fengsel på vann og brød
Fredrik Fredriksen 25 år Drammen Grünerløkka Gullsmedsvenn Vold og forsøk på vold mot politiet og kavaleriet 16. april 16 dagers fengsel på vanlig fangekost

Referanser

  1. Henry Røsoch (1953) På vandring i Christiania – Cappelen, Oslo.

Kilder


Koordinater: 59.90921° N 10.77982° Ø   Les mer …

Ukas bilde

Fevreiso? - Tana - no-nb digifoto 20160401 00063 bldsa NGU0201.jpg
På tur med lang elvebåt i Tanaelva.
Foto: Universitets geografiske undervisningsmateriell, nå i Nasjonalbibliotekets bildesamling.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 256 artikler og 217 662 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...