Forsidesamtale:Gamlebyen i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sett deg gjerne her og slå av en prat

Velkommen!
På denne siden holder vi en åpen linje mellom Fredrikstads lokalhistorisk interesserte. Dersom du vil lufte en tanke, har generelle bemerkninger om Fredrikstad/Gamleby-relaterte ting eller tekniske utfordringer er dette stedet å legge igjen en melding på. Du kan legge inn et nytt tema ved å klikke her. Ikke glem å underskrive innlegg med ~~~~.
Anette [] · Siri · Trond


Gamlebyen eller Gamle Fredrikstad

Et sentralt spørsmål er: Hva skal vi kalle barnet? Skal vi referere til enten «Gamlebyen i Fredrikstad», eller: «Gamle Fredrikstad», eller skal vi tillate begge deler? Jeg lurer på om jeg heller til det siste alternativet, men vil det innebære store praktiske utfordringer? --Anette [] 11. feb 2008 kl. 11:51 (CET)

En fast standard vil være en fordel for artikkelnavn, men i løpende tekst burde begge være ok. Siri Johannessen (Siri J) 13. feb 2008 kl. 19:39 (CET)
En fordel med Gamle Fredrikstad er at navnet ikke knytter portalen til en tidligere bygrense. På den andre siden så vil mer eller mindre alt i wikien være relatert til noe som er gammelt på en eller annen måte. — John Erling Blad (Jeblad) 18. feb 2008 kl. 08:56 (CET)
Mhm, og en ulempe er at Gamlebyen er mer i bruk, pluss at Gamle Fredrikstad er et bedriftsnavn ;) Siri Johannessen (Siri J) 18. feb 2008 kl. 16:29 (CET)
Hei, jeg er helt ny i wiki-sammenheng (fikk min første innføring i NLIs kurs idag) og vil gjerne bidra til Fredrikstadprosjektet. Den første kommentarer jeg har, er til begrepet Gamlebyen. Jeg har gjennomgått - og langt på vei transkribert bokstavrett - en rekke kilder fra Fredrikstad fra 1600-tallet og tidlig 1700-tall. Navnet "Gamlebyen" forekommer ofte. I skattemanntallene er det som regel (med noen unntak) hvert eneste år et eget kapittel over folk som bor i Fredrikstad Gamlebyen. Og da menes det Sarpsborg. "Gamlebyen" betød i Fredrikstad på denne tiden alltid Sarpsborg ! Jeg vet egentlig ikke når navnet Gamlebyen i betydningen festningsbyen innenfor vollene dukker opp, men det forvirrer ihvertfall meg at dette uttrykket Gamlebyen nå skal tas ibruk om festningsbyen på 1600-tallet. Hva med å kalle det for Fredrikstad festningsby i steden ? Min andre kommentar er at jeg som nevnt sitter på mange kildeavskrifter - og personnavnregistre utarbeidet på basis av kildeavskriftene. Spørsmålet er hvordan dette kildestoffet kan komme prosjektet til gode. Tore H Vigerust 11. okt 2008 kl. 19:14 (CEST)

Fredede bygninger?

Hvordan er det med dette - er alt fredet eller forklart bevaringsverdig i Gamlebyen? Om det er bare en del, finnes det da en oversikt noe sted? Tror dette er noe som bør taes med. Siri Johannessen (Siri J) 13. feb 2008 kl. 19:39 (CET)

Layout

Har testet ut et par muligheter, det ville være fint om dere kommer med tilbakemelding mht

  1. Slaveriet i Fredrikstad (utvalgsboksen)
  2. Mal:Bygning, denne fungerer i øyeblikket bare i DynaBook - og ikke i Tabloid. Regner med at feltene dekker det meste? og
  3. «Monopolkort».

Siri Johannessen (Siri J) 13. feb 2008 kl. 22:22 (CET)

Malene ser hendige ut i første omgang. Sikkert lurt å holde redigeringsmulighetene åpne, tekstjobbing vil avdekke behov for endring.--Anette [] 15. feb 2008 kl. 14:06 (CET)
Ok :) Det kan godt tenkes at flere felter vil trenges i Mal:Bygning, men dette kan nok utvides etterhvert. Skal jeg legge inn Monopolkortet og utvalgsboksen i alle relevante bygningsartikler - eller bör vi vente? Siri Johannessen (Siri J) 15. feb 2008 kl. 14:26 (CET)

Se på hvordan det er gjort på {{tl|Infoboks kunstner}}. Ved å gjenbruke metodene så blir det enklere å kaste om på designet. Det er også mulig å lage stedsspesifikk design ved å bruke et par forskjellige teknikker, men vi er vel litt i tankeboksen fortsatt om hvordan vi skal gjøre dette. Det viktigste er at dere finner ut hva felt som må med, deretter sier dere ifra og så skal jeg hjelpe til hvis dere trenger det med å få laget en passende boks.

Sånn langt nede i systemet så finnes det noen metoder for å skifte ut farger og annet i hele grensesnittet men da må boksen være forberedt for det og alle navn på tagger må være konsistente. Tagger er greiene med < og >. Dette er av de tingene jeg må forklare bedre i en egen manual. Jeg mener det er lagd en Infoboks arkitektur inne hos Nina, men mulig denne er alt for spesialisert mot kunsthistorie og arkitekturhistorie. — John Erling Blad (Jeblad) 18. feb 2008 kl. 08:51 (CET)

Kanskje like enkelt at du titter på Mal:Bygning? Nina hintet til den hos henne, men det var i øyeblikket litt overkill. Siri Johannessen (Siri J) 18. feb 2008 kl. 14:23 (CET)
Kan jeg godt, det viktigste er at dere blir enige om hva parametre som skal med. Det er det her med separasjon av innhold og presentasjon, som du nok kjenner så alt for godt fra Wikipedia. Vi får nok noen av de samme diskusjonene her også. ;) — John Erling Blad (Jeblad) 18. feb 2008 kl. 15:38 (CET)
Jeg la igjen beskjed til Chris om at jeg ikke taklet viset Mal:Infoboks bygning var kodet på, bilder og slik fungerte ikke. Derfor opprettet jeg Mal:Bygning, som hadde en kode som fungerte og var forståelig. Dessuten er det ikke mal-i-mal-i-mal, noe som ofte gjør slikt unødvendig kompleks... Siri Johannessen (Siri J) 18. feb 2008 kl. 16:28 (CET)
Det var en feil på billedmalen... Eller for å si det slik så hadde jeg glemt å gjøre den ferdig. Blame it on me! ;) Det er også et liiite problem som går på oppdeling av maler. Enkelte tag'er kan ikke deles i denne utgaven av Mediawiki. Det er mulig dette kan overstyres på noe vis men jeg kjenner ikke til det. I praksis betyr det at en kan ikke starte en tabell med <table> i en mal og avslutte den i en annen. Det viktige med å bruke disse malene er at boksene får en enhetlig struktur som kan styles sentralt. Dette er såpass tidsbesparende at jeg tror at noen mindre effektivitetsproblemer i serveren er uvesentlige. — John Erling Blad (Jeblad) 18. feb 2008 kl. 17:33 (CET)
Har lagt igjen kommentar på maldiskusjonen, et av feltene som er ibruk har forsvunnet igjen. Mht mal-i-mal er det noe jeg allerhelst unngår. Det genererer oftest mer problemer enn det løser. Vil du ta en titt og rette opp? Siri Johannessen (Siri J) 18. feb 2008 kl. 17:40 (CET)

Byportaler

Jeg tror det må lages noen strukturer for byportaler, men foreløpig så bare vaser jeg uten egentlig å få noe grep på hva som er de grunnleggende strukturene. Jeg tror vi kan spille litt ball med Nina og Lars om byer og strøk, men vi må også finne ut hvordan det hukes inn i resten av strukturene. Som en første iterasjon så tenkte jeg å lage en by-portal og legge den parallelt med landsdeler og omdøpe denne til geografi eller noe slikt. Noen motforestillinger? — John Erling Blad (Jeblad) 19. feb 2008 kl. 14:26 (CET)

Kvartalsartiklene

Den første er startet! Femte kvartal i Gamlebyen. To ting som mangler er et oversiktskart samt tegningen av kvartalet. Begge kommer etter hvert. Andre bemerkninger?

Hva med kategorisering her? Vi kan gå helt overbord og kategorisere f.eks. Vennehaabet også under «Kasernegaten i Fredrikstad» og «Femte kvartal i Gamlebyen». Siri Johannessen (Siri J) 21. feb 2008 kl. 18:44 (CET)

Mer Østfold

I tilfelle dere ikke har lagt merke til det la jeg over Moss fra Wikipedia, og har gjort en god del endringer i den så den ble en mer historieorientert artikkel. Har også skrevet en del andre mosseartikler. Dermed blir det også litt mer dekning fra andre steder i Østfold, slik at det etterhvert kan bli mulig å sette opp en fylkesportal med litt variasjon i innholdet. Det kan også bli en interessant «markedsføringskanal» for Gamle Fredrikstad-prosjektet, «alle veier fører til vollane». Chris Nyborg (Cnyborg) 23. feb 2008 kl. 21:10 (CET)

Helt klart fører alle veiane til Gamleby'n :) Siri Johannessen (Siri J) 28. feb 2008 kl. 15:58 (CET)
Apropos Moss: «i Moss» eller «på Moss»? -- Olve Utne 28. feb 2008 kl. 15:29 (CET)
For min del selv om jeg nok kan glippe og skrive i :) Siri Johannessen (Siri J) - som ikke jobber etter høyvekta på Moss ;)28. feb 2008 kl. 15:58 (CET)
«På Moss» er det som er helt riktig, men «i Moss» er vanligst. Jeg bor rett ved Moss, og har en tendens til å si «på Moss» når jeg er der, og «i Moss» når jeg er hjemme… For meg virker det som om på-formen er på vei ut mange steder; ser stadig oftere «i Hamar», «i Lillehammer», «i Kongsberg» etc. Chris Nyborg (Cnyborg) 28. feb 2008 kl. 15:59 (CET)

Personlige minner

Siden dere er så flinke til å legge inn personlige minner: Jeg har laget {{infoboks minne}}, hvor kildeinformasjon kan oppsummeres. Det gjør det lettere å utøve kildekritikk på artiklene, og det vil også gjøre det lettere for andr å bruke dem som referanse. Slike artikler legger vi i Kategori:Personlige minner inntil videre; hvis den viser seg å bli stor og uhåndterlig må vi finne en eller annen å splitte den opp på, men det skal nok løse seg med dynamiske lister. Chris Nyborg (Cnyborg) 28. feb 2008 kl. 15:28 (CET)

Etter å ha snakket med Anette har jeg låst begge artiklene, og lagt inn {{forfatter}} nederst i dem. Dette fordi det her dreier seg om personlige (sic!) minner som ikke skal endres av andre. Endringer / tillegg kan legges inn på diskusjonssidene - lurer på om ikke dette burde meldes i toppen av selve kategorien også (at artiklene låses) Siri Johannessen (Siri J) 5. mar 2008 kl. 15:32 (CET)
Parallelt med at dere gjorde det snakket noen av oss om det. Slike artikler må absolutt låses. Det vil i noen tilfeller medføre et behov for hjelp; hvis en bruker uten adminrettigheter skriver inn et personlig minne, og senere trenger å redigere noe (f.eks. korrigere en feil, legge til et avsnitt e.l.) må en admin låse opp og så sjekke den før den låses igjen. Det betyr at vi bør forklare låsing av slike artikler for de som legger dem inn, så de vet hvordan de raskt skal få låst dem opp. Chris Nyborg (Cnyborg) 5. mar 2008 kl. 19:40 (CET)
Det har du rett i, vurderer å utvide {{forfatter}} med enten en forklaring, eller en lenke til en. Uansett er det lenket til diskusjonssiden slik at ting kan etterlates der :) Siri Johannessen (Siri J) 5. mar 2008 kl. 21:24 (CET)
Hmm. Ved ettertanke, glem det jeg sa om forfattermalen, jeg tester om jeg kan få det inn i Infoboksen og i toppen av kategorien isteden. Er mer logisk :) Siri Johannessen (Siri J) 6. mar 2008 kl. 11:39 (CET)
Det går an å lage en variant av forfattermalen som kobler seg til infoboksen, så kan den brukes der det finnes en infoboks. Chris Nyborg (Cnyborg) 13. mar 2008 kl. 09:53 (CET)
Kan du ta det der, tror du? Jeg får ikke dykket dypt nok i programmering til å få det til nå. Siri Johannessen (Siri J) 14. mar 2008 kl. 19:32 (CET)

Toppen av diskusjonssiden

Hva har skjedd her? Alt ligger helt klint opp i venstremargen, og noe har gjemt seg under benken? Siri Johannessen (Siri J) 13. mar 2008 kl. 10:16 (CET)

Det blir fiksa etter hvert. — John Erling Blad (Jeblad) 13. mar 2008 kl. 11:04 (CET)

Fredrikstad festnings kommandanter

Snakket vi ikke en gang om å lage en egen artikkel / liste over disse? Antagelig er dette også noe som kan ordnes slik som vi ordner malen for bybrannene. Hva synes dere?
Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 15:43 (CEST)
P.S.: har lagt inn utvalgsmal på de fire kommandantene vi har beskrevet hittil, se feks Peter Jacob Wilster. Meninger? Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 15:55 (CEST)

Husk at utvalgsmaler er litt kinkige på personer, de sorterer alfabetisk etter artikkelens tittel. Det finnes en del forskjellige sorteringsmuligheter, men jeg har ikke funnet noen mulighet til å hente det ut fra DEFAULTSORT slik at man får det alfabetisk etter etternavn. Chris Nyborg (Cnyborg) 2. apr 2008 kl. 16:12 (CEST)
Godt poeng, jeg tror nok jeg helst ville hatt dem etter årstall om jeg hadde kunnet velge :) Dette er uansett en test for å se om det er noe å satse på. Groet'n uut Zuid-Holland ;) Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 16:20 (CEST)
Jeg tror vi en del steder må bruke gamlemåten med maler for å få det riktig, men regner samtidig med at dette er et problem som også merkes andre steder slik at det kommer en løsning. Å ta det kronologisk vil vel kreve at man legger inn noe mer for å sortere, men i første omgang kunne henting fra defaultsort være fint. Det ville være mulig å få det nesten kronologisk hvis man kunne ta det på dødsfallkategori, men det ville ikke alltid fungere, og det er heller ikke mulig per i dag. De metodene som finnes for sortering nå ligger på http://semeb.com/dpldemo/index.php?title=DPL:Manual_-_DPL_parameters:_Controlling_output_order#ordermethod. Chris Nyborg (Cnyborg) 2. apr 2008 kl. 16:59 (CEST)
Maler er grei skuring, jeg heller dog til at det kan vaere greit aa teste om Utvalg fungerer för jeg lager dem... Dessuten mangler fremdeles en del av kommandantene, og derfor fant jeg ut at det kanskje ikke var saa dumt aa teste den dynamiske versjonen :) Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 17:13 (CEST)
Det finnes en mulighet, nemlig å lage det som en sorterbar tabell hvor man kan sortere etter året de tiltrådte. Det krever dog at det ligger en mal i hver artikkel som man kan hente ut informasjonen fra, f.eks. en infoboks festningskommandanter. Den løsningen er brukt på Garder i Aure. Det blir en noe annerledes utseende navigasjonsmal enn det vanlige, og jeg er usikker på om slike kanskje vil legge mye press på serveren i tillegg til at det krever noe mer innlagt informasjon for at alle skal bli sorterbare – ikke noen optimal løsning, men kanskje det ligger en vei frem til noe der. Chris Nyborg (Cnyborg) 2. apr 2008 kl. 19:00 (CEST)
Sorterbare lister - ingen dum idé. De er greie aa jobbe med... Hmm! Skal finne frem tenkehatten etter middag :) Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 20:17 (CEST)

Vi jobber, vet hva vi driver med - men hvordan kan vi vise nykommere veien?

Hittil har vi stort sett vært bare tre som har jobbet med ting rundt Fredrikstad. I løpet av april kan det bli en del flere, som ikke har wikierfaring. Jeg undres litt på hvordan vi kan vise litt vei i artikkelmassen og strukturere slik at de lettere kan gli inn sammen med oss...

På no-wiki finnes det noe som kalles underprosjekter. De tar for seg et tydelig avgrenset område av det som befinner seg på wikien. De har et klart definert mål, og ofte og definerte oppgaver som de gjerne vil få gjort. Et av prosjektene dreier seg for eksempel om luftfart. Jeg tror at vi muligens bør sette opp en side for hva vi driver med, og litt hvor vi vil hen, slik at vi har et sted der folk kan orientere seg, og eventuelt skrive seg på.

Her kan også maler legges inn, tips og triks som kan brukes. Etter min mening bør vi sette opp noe slikt før uke 16. Ta en titt på de ulike sidene som det lenkes til i no-wiki, og tenk litt. Jeg kommer i løpet av uken til å sette opp en ramme for dette, og lenke til den herfra, men vi må sette opp dette sammen - uten dere vil det ikke fungere ;) Groeten, Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 17:30 (CEST)

Jeg tror at en slik beskrivelse hører hjemme i forlengelsen av en portal. Jeg startet på noe som jeg tenkte meg som en boks i toppen av diskusjonssiden, men jeg fikk en del annet jeg måtte gjøre så dette stoppet opp. En slik prosjektbeskrivelse består både av avgrensinger av oppgaven, og hvem som er sentrale nøkkelpersoner. Muligens bør det være noen grad av automatikk, og jeg vil tro at personer med en interesse for et lokalområde bør listes mer eller mindre automatisk, også utfra om de har vært aktive innenfor et gitt tidsrom. Antakeligvis er det en stor hjelp for de som er involvert i arbeid med og om et lokalområde om disse på en enkel måte kan sjekke hvilken andre brukere som er aktive og som jobber med et slikt område. Ulempen er at aktive er et noe vanskelig begrep på en webside. — John Erling Blad (Jeblad) 4. apr 2008 kl. 04:45 (CEST)
Er ikke enig. Din definisjon er for snever. Dette handler ikke så mye om hvem som om hva en newbie evt. med lite wikierfaring kan hoppe inn i. Har derfor satt opp Forside:Gamlebyen_i_Fredrikstad/Underprosjekt og lenket denne inn fra portalen. Automatisering skal være et hjelpemiddel, ikke et mål i seg selv. Siri Johannessen (Siri J) 4. apr 2008 kl. 10:00 (CEST)

Kommandantlister

Vi har tre typer å velge mellom her, alle tre kan brukes på kommandantbiografiene, hvilken er optimal? Hvorfor? Nummer tre kan kanskje være bedre i den generelle artikkelen? Siri Johannessen (Siri J) 29. aug 2008 kl. 11:59 (CEST)

1: Sortert på fornavn 2: Sorterbar på etternavn 3: Sorterbar på årstall, for- og etternavn
Festningskommandanter ved Fredrikstad festning
{|class=sortable
Festningskommandanter ved Fredrikstad festning
Coucheron, Willem
Wilster, Peter Jacob
Lammers, Ernst Anton Henrich
Pfordten, Hans Rasmus van der
Hals, Nils Christian Frederik
Ulrichsdal, Wilhelm von
Budde, Vincents
Gedde, Salomon
Gedde, Hans Christopher
Spørck, Johan Henrich
Mecklenburg, Nicolai Henrik
Mejlænder, Johan Georg
Storm, Arved Christian
Storm, Ulrich Fridrich von
Brockenhuus, Ove Frederik
Huitfeldt, Hartvig
Landsberg, Barthold Nicolay von
Kruse, Ulrich Christian
Wahl, Carl Philip de
Johan Henrich Selmer (1678–1721)
Huitfeldt, Henrich Jørgen
Skade, Otte
Speckhan, Johan Eberhard
Fircks, Johan von
Rochlenge, Martin Jørgen
Caspar Schøller (d. 1716)
Meitzner, Baltzer
Cicignon, Frederik Christopher
Harboe, Andreas
Mecklenburg, Ezechias Gustav
Rudolf Valdemar Römeling
Wilster, Carl
Rosing, Friederich Daniel
Fredrikstad, Kommandanter i
Kolstad, Knut Andreas Larsen
Salterød, Thorleif Ansgar
Lerheim, Engelbrekt
Hagle, John Thoralf
Ljungberg, Birger
Jens Meinich (1872–1947)
Allum, Julius
Munthe, Carl Oscar
Normann, Johan Ferdinand
Ring, Johan Frederik Schou
Graff, Oscar
Sibbern, Valentin August
Wollebæk, Sigvard Polidor
Carsten Anker (1817–1898)
Schultz, Carl Johan
Hans Rosenørn Grüner
Rehbinder, Gustav Christian
Blich, Jens Christian
Fischer, Friedrich Ferdinand
Ohme, Johan Andreas Cornelius
Holst, Hans Gram
Stricker, Esekias Henrik
Christoph Marquard Lützow
Kalteborn, Carl Frederich
Hirsch, Sigfried Christopher von
Hans Jacob Scheel (1714–1774)
Kræmer, Gustav Adolf von
Jacob Cederström
Lemvig, Christian Jensen
Randers, Thorvald
Oppegaard, Tore Hiorth
Norland, Ove
Klein, Odd Fridtjof
Bjørgo, Harald
Normann, Hans-Petter
Strømsæther, Dag
Vind, Ove Holgersen
Rømer, Hans
Krag, Arent

|

utnevnt avtrådt tittel fornavn etternavn bemerkninger
1658 1660 Oberst Otte Skade
1660 1661 Oberstløytnant Christian Jensen Lemvig
1662 1670 Oberstløytnant Johan Eberhard Speckhan
1663 1667 Generalmajor Johan Fircks, von Overkommandant
1667 1668 Oberst Otte Skade Overkommandant
1670 1677 Oberst Martin Jørgen Rochlenge
1677 1695 Generalmajor Johan Caspar Cicignon, de Guvernør
1682 1683 Oberstløytnant Antoni Clary, de Visekommandant
1683 1694 Generalmajor Hans Rasmus Pfordten
1694 1712 Generalmajor Arved Christian Storm
1712 1716 Generalmajor Peter Jacob Wilster
1716 1716 Oberst Arent Kragh Interimskommandant
1716 1716 Oberst Caspar Schøller Interimskommandant
1716 1716 Oberst Baltzer Meitzner Interimskommandant
1716 1717 Generalmajor Vincents Budde
1717 1717 Generalmajor Frederik Christopher Cicignon
1718 1718 Oberstløytnant Johan Henrich Selmer Interimskommandant
1718 1718 Oberstløytnant Henrich Jørgen Huitfeldt Interimskommandant
1718 1718 Oberstløytnant Carl Philip Wahl, de Interimskommandant
1718 1722 Generalmajor Ove Holgersen Vind
1722 1727 Generalmajor Ulrich Christian Kruse
1727 1740 Generalløytnant Barthold Nicolay Landsberg, von
1740 1740 Oberstløytnant Sigfried Christopher Hirsch, von Interimskommandant
1740 1740 Oberst Andreas Harboe Interimskommandant
1740 1748 Generalløytnant Hartvig Huitfeldt
1748 1748 Generalmajor Wilhelm Ulrichsdal, von Interimskommandant
1748 1754 Generalmajor Ulrich Fridrich Storm, von
1754 1765 General Wilhelm Ulrichsdal, von
1765 1774 Generalmajor Hans Jacob Scheel
1774 1776 Generalløytnant Rudolf Valdemar Römeling
1776 1776 Generalløytnant Carl Wilster
1776 1776 Oberstløytnant Friederich Daniel Rosing Interimskommandant
1776 1776 Oberstløytnant Carl Frederich Kalteborn Interimskommandant
1776 1788 Generalløytnant Ove Frederik Brockenhuus
1779 1780 Oberst Christoph Marquard Lützow Interimskommandant
1792 1793 Oberst Esekias Henrik Stricker
1793 1802 Generalmajor Hans Christopher Gedde
1802 1804 Generalmajor Ezechias Gustav Mecklenburg
1805 1805 Oberstløytnant Hans Rømer Interimskommandant
1805 1809 Generalmajor Salomon Gedde
1809 1811 Generalmajor Hans Gram Holst
1811 1814 Oberst Nicolai Henrik Mecklenburg
1814 1814 Oberstløytnant Nils Christian Frederik Hals
1815 1818 Generalmajor Johan Andreas Cornelius Ohme
1818 1822 Generalmajor Johan Georg Mejlænder
1822 1823 Oberst Friedrich Ferdinand Fischer
1824 1847 Generalmajor Ernst Anton Henrich Lammers
1847 1849 Generalmajor Johan Henrich Spørck
1850 1857 Oberst Jens Christian Blich
1858 1881 Oberst Gustav Christian Rehbinder
1881 1881 Oberstløytnant Hans Rosenørn Grüner Interimskommandant
1882 1898 Oberst Carsten Anker
1899 1900 Kapteinkvartermester Carl Johan Schultz Interimskommandant
1900 1902 Oberst Sigvard Polidor Wollebæk
1902 1908 Oberst Valentin August Sibbern
1908 1910 Oberstløytnant Oscar Graff Fungerende kommandant
1910 1910 Major Johan Frederik Schou Ring Fungerende kommandant
1911 1916 Oberst Johan Ferdinand Normann
1916 1924 Oberst Carl Oscar Munthe
1924 1930 Oberst Julius Allum
1930 1937 Oberst Jens Meinich
1937 1939 Oberst Birger Ljungberg
1939 1957 Oberst John Thoralf Hagle
1957 1961 Oberst Engelbrekt Lerheim
1961 1968 Oberst Thorleif Ansgar Salterød
1968 1976 Oberst Knut Andreas Larsen Kolstad
1976 1981 Oberst Thorvald Randers
1982 1983 Oberst Odd Fridtjof Klein
1983 1988 Oberst Tore Hjort Oppegaard
1988 1993 Oberst Hans-Petter Normann
1993 1995 Oberst Ove Norland
1995 1997 Oberst Harald Bjørgo
1997 2002 Oberst Dag Strømsæther


|}

CD-utgivelse 2007 : Fredrikstad 1663

Tiger Studio AS (i Fredrikstad) utga høsten 2007 en morsom CD der brukerne får som oppgave å bygge opp Fredrikstad by i året 1663. Jeg var i kontakt med to ulike personer i firmaet (http://www.tigerstudio.no) med spørsmål om samarbeide med å utvikle tjenesten med mere innhold om gårder, slektninger og personer i byen per 1663. Men henvendelsene ble ikke fulgt opp, og jeg tror ikke de var noe interessert. Spørsmålet mitt er om prosjektet med en wiki for Fredrikstad har vært i kontakt med Tiger Studio AS for å samarbeide videre? Tore H Vigerust 11. okt 2008 kl. 19:47 (CEST)

Når et patronym uriktig tolkes som et slektsnavn

Borgemester Anders Olsen i Fredrikstad har fått sin egen biografi her i lokalhistoriewiki. I katagorioversikten over personer i Fredrikstad er hans navn plassert under forbokstaven O, altså som Olufsen, Anders. Den som har kodet det slik, har, selvsagt på grunn av en stor misforståelse, trodd at borgemesteren het Olufsen til slektsnavn. Men Anders Olsen førte ikke, i likhet med den store hoveddelen av hele fofolkningen, eget slektsnavn. Olsen (Olufsen) er et patronymikon, dvs et farsnavn, men ikke et slektsnavn. Jeg endret derfor koden i slutten av biografien over ham, fra Olufsen Anders til Anders Olsen. Det førte til at borgemesteren i katagorioversikten for Fredrikstad forandret posisjon ved sorteringen fra å stå under forbokstaven O til å havne under A. Et par timer senere er dette endret tilbake til O, men ikke av meg. Nå har det seg slik at jeg har en samling manus som senere skal publiseres, men kortbiogarfier over den voksne befolkningen i østfoldbyene i tidsperioden ca 1660-1750. Manuset for Fredrikshald inneholder 2000 personer og har p.t. 5000 fotnoter, mens manusene for Fredrikstad, Moss, Gamlebyen Sarpsborg og Krogstad er mindre, skjønt Fredrikstadmanuset er fyldig for tidsperioden 1660-1685. Jeg kommer altså med tiden til å publisere kortbiografier for hele Fredrikstads voksne befolkning med tusenvis av personer. Passer dette inn i lokalhistoriewiki ? Forutsetningen min er at personer uten slektsnavn sorteres på fornavn. Personer med kjente slektsnavn bør fortrinnsvis sorteres på fornavn, men at det samtidig opprettes lenkesider for slektsnavn med henvisning til fornavn. Borgemester Anders Olsen i Fredrikstad figurerer p.t. både i Fredrikshald-delen såvel som i selve Fredrikstad. Hvis det forholder seg slik at denne lokalhistoriewikien skal plassere personer uten kjent slektsnavn sorterende på deres paronym, blir det ikke aktuelt for meg å la mitt forskningsmateriale blandet inn her. 27. okt 2008 kl. 13:56 (CET) Tore H Vigerust

Jeg har endret tilbake og lagt inn kommentar som forklarer hvordan det skal være. Dette er nevnt på Hjelp:Kategorisering, der det står: «Inntil navneloven ble innført i 1925 var det ikke nødvendig å ha noe slektsnavn i Norge, og de fleste hadde bare fornavn og patronym, eventuelt med et gårdsnavn hengt på. Personer med patronym sorteres etter fornavn. Det betyr at alle som døde før 1925 og som ikke åpenbart har et slektsnavn skal sorteres på fornavn.». Ut fra den setningen (som jeg har skrevet, andre må gjerne komme med innspill) blir Anders Olufsen et klart tilfelle, det er tydelig ikke et slektsnavn. Dette kommer vi allikevel til å støte på jevnlig, og vi får bare rette opp og veilede, for mange kjenner ikke til hvordan patronymer skal behandles. Vi får også grensetilfeller, personer hvor et patronym i alle praktiske henseende ble slektsnavn i en gren av slekten og så ble tatt formelt som slektsnavn da navneloven kom; da må det vurderes i hvert enkelt tilfelle. Den samme problematikken gjelder også gårdsnavn.
Når det gjelder å legge inn kortbiografier for hele Fredrikstads voksne befolkning er ikke det i tråd med retningslinjene vi har tegnet opp. Det er satt noen avgrensninger i forhold til å bli en slektswiki som særlig kommer inn her; muligens kan det fungere som lister; den lokalhistoriske betydningen av stoffet ser for meg først og fremst ut til å være helheten i det og ikke enkeltbiografiene. Merk at denne kommentaren bare er basert på din korte beskrivelser over, det er mulig at jeg ikke klarer å se stoffet klart for meg. Chris Nyborg (Cnyborg) 28. okt 2008 kl. 19:21 (CET)
Takk, det var avklarende, jeg kjente heller ikke til disse kategoriseringsreglene, selvsagt er det best at personer uten fast slektsnavn sorteres på fornavn (som Anders Olsen). Jeg forstår at ikke alle personer kan tas med. Løsningen kan være at jeg på egen hånd etablerer en nettjeneste der alle er med (i dette tilfelle fra Fredrikstad 1660-1750) og at et begrunent utvalg av disse igjen senere -i redigert form - tas inn i lokalhistoriewiki. Tore H Vigerust 28. okt 2008 kl. 20:05 (CET).

Kvartalskategorisering

Hei, ta en titt på Kategori:Fjerde kvartal i Fredrikstad - i denne har jeg lagt alle bygningene som hører til kvartalet samt artikkelen om kvartalet selv. Tror at dette kan bli en grei måte å finne igjen bygninger (og kanskje personer?) med tilknytning til spesielle områder i byen. Er litt usikker på om det blir overkategorisering av bygningene. Input? Siri Johannessen (Siri J) 3. nov 2008 kl. 18:15 (CET)

Jeg tror det er en grei måte å gjøre det på. Tror det kan være greit å ha en mulighet til å plukke ut stoff etter kvartal. Chris Nyborg (Cnyborg) 3. nov 2008 kl. 21:29 (CET)

Ny mal til militære bygninger

Etter et mini-treff med Trond og Dag i Artillerismien har jeg laget en annen mal som kan bytte ut utvalgsmalen, test er lagt inn på Artillerigården, mens Artillerismien viser tingene slik de er nu. Bemerkninger? Siri Johannessen (Siri J) 4. jan 2009 kl. 12:38 (CET)

Jeg synes malen fungerer langt bedre enn listen vi hadde. Det blir jo mange bygninger her også, men sånn må det vel nesten bli. Kunne vi redusert overskriften til bare "Bygninger tilknyttet Fredrikstad festning"? Ellers blir det veldig mye gjentagelse av Fredrikstad. --trosva 4. jan 2009 kl. 19:18 (CET)
Har endret det, men er ikke helt sikker på at det er til det beste - dersom vi ikke er 100% sikre på at det ikke finnes bygninger utenfor Gamlebyen som er en del av festningen. Ellers har jeg fjernet "i Fredrikstad" fra tittelnavnene :) Synes det så litt bedre ut. Siri Johannessen (Siri J) 5. jan 2009 kl. 01:08 (CET)
Dette ser mye bedre ut. Anbefaler at vi bruker denne.--dagstr 5. jan 2009 kl. 17:13 (CET)
Er endret, og jeg fjernet samtidig bygningene fra Mal:Fredrikstad festning siden det ellers ville blitt dobbelt-opp i en del tilfeller. Siri Johannessen (Siri J) 5. jan 2009 kl. 21:50 (CET)

Veileder for Fredrikstad-området

Siden Trond Svandal har sagt seg villig til å ta på seg oppgaven som veileder for Fredrikstad-området, har jeg nå "slått til" og oppgradert ham. Dette blir bra! :) --Marianne Wiig 5. jan 2009 kl. 16:41 (CET)