Grøva-ætten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Grøva-ætten var en jordeiende bonde- eller lavadelsslektGrøva i Vefsn fjerding, Helgelands len. De nedstammet fra søstrene på Grøva, som hadde gården som arvelig odel. Ætten nevnes for første gang i to skinnbrev fra 1544 (jf. Diplomatarium Norvegicum XIII 676, 677).

Genealogi

Den ene av søstrene på Grøva var gift med Sjur. Foruten sønnene Ole, Lars og Per Sjurson hadde hun en datter som ble gift med jordeier Hallvard i Levang, som antakelig nedstammet fra Tenna-ætten, Blomsøy-ætten eller andre middelalderske adelsslekterMidt-Helgeland, herunder kanskje Hallvard som i Aslak Bolt jordebok av 1430-årene nevnes som jordeier i Tormodsvoll i Alstahaug fjerding.

Den andre søsteren giftet seg med Per Olavson, og bodde trolig på Grøva. Hun hadde sønnen Nils Person, som ble gift med en datter av jordeier Arn på Grøtan i Stod, Sparbu len.

Foruten jordeier i Vefsn kan Nils Person ha vært landsknekt for erkebiskop Olav Engelbrektson under ufredsårene før reformasjonen, og kan både tidligere og senere ha tilhørt erkebiskopens lokaladministrasjon på Midt-Helgeland, som på den tiden hadde sitt tyngdepunkt i adelsslekten KusseSandnes i Alstahaug.

Nils Persons datter ble gift med jordeier Hans Kruse på Sandnes, hvis mor Anne Kusse antakelig var sønnesønns datter av Arne Kusse på Sandnes (nevnes i 1521), etterkommer av Torstein Kusse på Sandnes (nevnes i 1432) og dermed – med atskillig usikkerhet – fjern etterkommer av Arnmødlingene gjennom Kalv Arneson.

Medlemmer

Se også

Litteratur