Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mai 2015 kl. 08:53 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Lagt om artikkelutvalget i forbindelse med 70-årsdagen for frigjøringsdagen den 8. mai 1945.)
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Randi Solem. Etter samtidig maleri.

Randi Andersdotter Solem (fødd 1775 eller 1776 i Tiller, død 27. august 1859 i Strinda) var ein framståande haugianar, men også ein tidleg representant for grundtvigianismen i Noreg. I si fyrste og ivrigaste tid som haugiansk forkynnar i ungdomen var ho kjend som Randi Løvaas.

Randi vart religiøst vakt i 1799 under eitt av Hauge sine besøk i Trondheim og omliggjande bygder. Hauge skal ofte ha teke inn på Lauvåsen når han var distriktet. Randi byrja tidleg med å halde oppbyggingar i heimetraktene. Det blir også fortalt at ho gjekk på ski over Dovrefjell for å drive forkynning på Austlandet. I 1802, da ho var 26 år, omtalar Hans Nielsen Hauge Randi som ein «eldste», dvs. ein leiande tillitsperson innan det haugianske venesamfunnet. Ho var ei av fem kvinner av i alt ca. 30 personar som Hauge gav slik status i skriftet hans der dette framgår.Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Grete Karlsen
Stalsberg søndre mot vest. Nesten ti år etter at besetningen måtte slaktes er det fremdeles tydelige spor ute på jordet. Til venstre ser vi at de fleste av husene etter den store tyskerleiren fortsatt står.

Grete Bostrøm Karlsen (født 1934) var seks år da andre verdenskrig brøt ut, og husker mange enkeltheter om denne. Grete er datter av Hilmar Bostrøm og Gerda Bostrøm, kjent som den syklende jordmor på Strømmen og Lørenskog.

Bakgrunn

Familien Bostrøm (Hilmar f. 1894 og Gerda f. 1898) flyttet til Strømmen rundt 1930 fordi Gerda hadde fått jobb som jordmor i distriktet. De leide først en leilighet hos Paulsen i Nygata 7. Familien kjøpte senere hus i Nygata 26 av byggmester Fallahaugen i Nygata 42. Han bygde flere hus i Nygata for utleie og salg.

En gang fikk de besøk av en fødende hvor det hadde oppstått problemer. De kom kjørende i en drosje, og ønsket å ha med jordmor på veien til fødeavdeling i Oslo – for sikkerhets skyld. Men barnet kom raskere enn ventet, og dermed skjedde fødselen på divanen i stua hos Bostrøm.

9. april

Hun var seks år da krigen brøt ut, og husker mange enkeltheter om dette. Grete er datter av Hilmar Bostrøm og Gerda Bostrøm, Greta husker at de tyske flyene kom dundrende over Strømmen 9. april 1940. Faren arbeidet hos Alf Bjerke på Alnabru og hadde reist dit som vanlig tidlig på morgenen.

10. april bestemte Hilmar at det var tryggere å evakuere Gerda og Grete til sine foreldre i utkanten av Hamar. Naboen Walter Østnes hadde lastebil og fylte lasteplanet med flere andre fra Strømmen som ville flykte samme veien. Grete ble plassert inntil den ikke særlig høye karmen rundt lasteplanet. Reisen ble kald, men siden veiene var ganske tomme gikk turen greit. I Hamar opplevde de å høre bråket fra kampene ved Midtskogen nær Elverum, der det samme dag var en alvorlig trefning mellom norske styrker og fremrykkende tyske grupperinger. Vel fremme i Hamar møtte de lastebiler med skadde og omkomne på vei til sykehuset i Hamar.

Motstandsarbeid

Faren Hilmar Bostrøm tok våren 1941 del i etableringen av motstandsarbeidet i vårt distrikt sammen med Thomas Ulsnes og dr. Schultz-Haudt (1893-1976), og var i en periode områdesjef i Milorg 1212. Grete kjente at det luktet radio hjemme i huset, og snakket om dette med faren sin, som bare avfeiet det fordi det var forbudt å ha radio hjemme. Men Grete hadde nok merket seg lukten av radiorørene som kunne avgi en spesiell lukt når de ble varme.

I året 1941 hadde Søndre Stalsberg et stort utbrudd av munn- og klovsyke, og hele besetningen måtte slaktes ned. Kadavrene ble gravd ned på jordet bak låven nedover mot kirken. De det på 70-tallet skulle graves for atriumbebyggelsen i General Laakes vei dukket det fram en mengde knokler i leirmassene.

Det var dårlig med mat og som mange andre satte de poteter og grønnsaker i hele hagen. De hadde også gris i uthuset, og hadde en ny gris hvert år. I kjelleren hadde de høner, og der ble det laget verpekasser med dobbelt bunn hvor de kunne gjemme våpen. Moren Gerda var av og til på hjemmefødsler hos bønder, og der hendte det at hun fikk mat med hjem.

I annenetasje i Nygata 26 leide familien ut til Arthur Halvorsen. Han var også med i motstandsarbeidet, men ble angitt i 1942. Natten til 25. februar våknet familien av bråk i huset, og da ble det dramatikk. En lastebil full av tyskere hadde kommet. De plasserte soldater på hvert hushjørne, og to befal stormet opp i andre etasje. En væpnet soldat sto vakt i gangen. Familien var først redd for at faren skulle arresteres eller at de skulle få husundersøkelse, men det viste seg at det var Halvorsen de var ute etter. Tyskerne herjet og slo Halvorsen for å få ham til å si hvor han hadde våpnene sine. Etter en times tid forlot de huset uten nærmere undersøkelse andre steder enn i annenetasje. Han ble først sendt til Grini, men kom senere til Tyskland. Der var han fange til krigen var slutt, og han kom hjem sterkt medtatt.

Ekteskap

Grete giftet seg i 1956 med Erik Karlsen (f. 1928) som bodde på Søndre Stalsberg. Hans foreldre Ivar (f. 1894) og Ingeborg Eid (f. 1893) Karlsen kom fra Sørum i 1945 og overtok forpakteransvaret på Søndre Stalsberg. Der var det mye trivelig gårdsarbeid med rundt 30 kuer og grasproduksjon der hvor «slangeblokkene» ligger i dag. Ivar Karlsen og hesten Max hentet i mange år «skyller» – matavfall – etter en fast rute rundt i Strømmen. Matavfallet ble levert til Robsrud på Vestre Strøm gård og kokt til grisemat.

Kilde

  • Grete Bostrøm Karlsen, muntlig kilde.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.
  Les mer …

Skolegata 5 i Harstad fotografert i 2015 av Gunnar Reppen

Tusenhjemmet i Skolegata 5, Harstad var enda ikke blitt nye hotell Scandia da Anne Lise og resten av familien Strand strandet der. Huset var ombygd til mange små leiligheter. «Ja sikkert seks. Det bodde en skokk med folk her. Bare familien Strand ble jo fem etter som tida gikk.»

Anfinn Peder Strand. Ukjent fotograf
Anne Lise Strand Meyer forteller sin hverdagslige historie, som etter hvert øker i vidd og spenning. Hun hadde lest om vertshuset Utheims brogete historie i Harstad Tidendes artikkel om Harstadleksikonet. På hjemmebesøket forteller hun om familien Strand, som ble etablert i 1938. Far Anfinn Peder, som var født Strand på Strand i Kvæfjord den 15. november i 1916 fikk utdanningen sin ved underoffisersskolen og handelsskolen i Harstad før han ble tilsatt som lærer ved Moelv skole i Gullesfjord. Da hadde han allerede truffet Mary Elise som kom fra SvindalenAndøya. De to ble enige om å dele livet. Anne Lise kom til verden i desember 1938, og har derfor ikke noen egne minner fra familiens første flyttesjau til Melbu, der mors tante og onkel bodde. Men den indirekte årsaken til flyttinga var nok at det var blitt krig. Anfinn var utskrevet til mobilisering, og den nye læreren måtte også ha en plass å bo. Det gjorde da at den lille familien måtte ut av skolestua i Gullesfjorden. Og siden det var bedre plass på Melbu ble det til at de flyttet dit framfor å bo veldig trangt på Strand. Da far Anfinn kom tilbake fra fjellkrigen i Gratangen og Bjørnfjell fikk han et engasjement som lærer i Sildpollen i Vågan kommune, hvor familien i hvert fall ble til Olav kom til verden i hytta hvor de bodde i Juvika, i desember 1940.   Les mer …

Minnestøtten ved Asker kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Minnestøtten i Asker er et minnesmerke over Askers falne under den annen verdenskrig, plassert ved Kirkeveien vis-à-vis Asker kirke. Den står på Haugbofeltet, et område med flere gravhauger fra jernalderen. Minnestøtten er basert på Asker-kunstneren Joseph Grimelands vinnerutkast og utført av steinhuggere fra Heggedal, og ble avduket av kronprins Olav 15. mai 1947.

Monumentet er utformet som et kors i granitt. I midtpunktet mellom korsarmene er det et relieff av en mann og ei kvinne i kamppositur, hun med et flagg i hendene. På tverrarmene står årstallene 1940 og 1945. Under de to figurene ligger en naken mannsfigur. Deretter følger de 34 navnene med årstall for fødsel og dødsfall. 32 navn er oppført i én bolk, mens de to siste er tilføyd nedafor.

Minnestøtten ble oppført etter et vedtak i Asker formannskap, og en komité med høyesterettsadvokat Arvid Fossum som sekretær stod for forarbeidet. Midler ble skaffet til veie ved en innsamling i Askers befolkning. På minnestøtten er inngravert navnet på Asker-folk som falt under krigen. Inntil 1995 var det inngravert 32 navn på støtten. Det året ble to nye navn inngravert: Arne Gunnestad og Ivar Olaus Solum. Begge var fra Asker, men arbeidet ved jernbanen i Drammen, der de ble arrestert i juni 1943 etter å ha ledet tyske godsvogner inn på feil spor og tømt dem for innholdet. Deres kolleger ønsket opprinnelig ikke at navnene skulle finnes på et minnesmerke i Asker. Hvert år er det høytideligheter ved minnestøtten både på 17. mai og på frigjøringsdagen 8. mai.

De som minnes på monumentet er her satt opp i den rekkefølge de forekommer i der, det vil si i kronologisk rekkefølge etter når de falt med unntak av de nederste. Tabellen kan sorteres slik at man får dem i alfabetisk rekkefølge.

Navn Født Død Dødssted Dødsomstendigheter Tilhørighet/merknader Bilde
Wilhelmsen, Jørgen R. 1905 1940 Vardal Falt i kamp Hæren Jørgen Rytterager Wilhelmsen 1905-1940.jpg
Hansen, Harry 1913 1940 Lærdal Falt i kamp Hæren Harry Hansen 1913-1940.jpg
Solheim, Einar 1911 1940 På sjøen Mine Krigsseiler
Andresen, Leif 1915[1] 1940 Narvik Falt i kamp på «Eidsvold» Marinen
Andresen, Nils Ove 1888 1941 På sjøen Hjerteinfarkt Krigsseiler
Kleve, Aasmund 1904 1941 På sjøen Bombeangrep Krigsseiler
Olsen, Bjørn 1924 1942 På sjøen Torpedering Krigsseiler
Hvalstad, Frode 1925 1942 Kirkenes Sjømine Krigsseiler
Antonsen, Johannes 1894 1942 På sjøen Torpedert Krigsseiler
Rustad, Conrad Emil 1895 1942 På sjøen Ukjent Krigsseiler
Eliassen, Reidar 1900 1942 På sjøen Torpedering Krigsseiler
Orseth, Kåre Messel 1900 1942 På sjøen Ukjent Krigsseiler
Hellan, Arild 1921 1943 Frankrike/Den engelske kanal Flystyrt/nedskyting Flyvåpenet Arild Hellan 1921-1943.jpg
Olavsen, Finn 1921 1943 På sjøen Torpedering/senkning Krigsseiler Finn olavsen.jpg
Andersen, Odd Walter 1918 1943 På sjøen Lungebetennelse Krigsseiler Odd Walter Andersen våre falne.jpg
Andreassen, Einar 1920 1943 Skottland Flystyrt Flyvåpenet
Hellerud, Gunnar 1923 1943 På sjøen Torpedering Krigsseiler
Borgen, Rolf 1897 1944 På sjøen (Hustadvika) Bombeangrep Krigsseiler
Jensen, Ove 1909 1944 Trandumskogen Henretta uten dom Milorg Ove Jensen 1909-1944.jpg
Andresen, Arvid 1903 1944 Buchenwald Sykdom i konsentrasjonsleir Milorg Arvid Andresen 1903-1944 01.jpg
Hiorth, Fredrik 1913 1944 Mauthausen Sykdom i konsentrasjonsleir Milorg
Hiorth, Alf Kristian 1913 1944 Kinnekulle Flystyrt Flyvåpenet
Tambs, Ralph 1919 1944 Natzweiler Sykdom i konsentrasjonsleir Milorg
Aaby, Erling 1920 1944 Sonnenburg Sykdom i konsentrasjonsleir Krigsseiler, arrestert for fluktforsøk
Brunborg, Olav 1922 1944 Natzweiler Sykdom i konsentrasjonsleir Milorg Olav Brunborg Våre falne.jpg
Christoffersen, Knut H. 1923 1944 Sachsenhausen Bombeangrep Arrestert for fluktforsøk
Kristoffersen, Alf 1916 1945 Dachau Sykdom i konsentrasjonsleir Milorg Alf Kristoffersen Våre falne.jpg
Koefoed, Kjell H.U. 1923 1945 Dalarne, Sverige Vådeskudd Polititroppene
Sjøvold, Trygve 1912 1945 På sjøen Torpedering/senkning Marinen
Wang, Jørgen Einar 1913 1945 På sjøen Forlis Marinen
Kristiansen, Alf 1922 1941 På sjøen Torpedering Marinen
Skjellestad, Martin 1900 1944 Normandie Falt i kamp U.S. Army (var norsk-amerikaner)
Gunnestad, Arne 1904 1944 Trandumskogen Henretta Milorg
Solum, Ivar Olaus 1897 1945 Tyskland Sykdom i tukthus Milorg

Fototer/referanser

  1. På monumentet står det 1916; han var født 29. oktober 1915.

Litteratur og kilder


Koordinater: 59.843361° N 10.438695° Ø   Les mer …

Detalj fra gravminne for et av ofrene for Westphalens forlis, Ullern kirkegård. Lignende gravskrifter finnes på flere av ofrenes gravminner.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)
D/S «Westphalen» - også skrevet «Westfalen» - var et tysk transportskip (bygget 1906) som under okkupasjonen av Norge gikk i troppe- og fangetransport mellom Norge og Tyskland (må ikke forveksles med slagskipet SMS «Westfalen», som tjenestegjorde under første verdenskrig). Skipet forliste 8. september 1944 utenfor Marstrand ved Sveriges vestkyst, enten ved torpedering eller etter å ha gått på en mine. Da «Westphalen» forliste, fraktet skipet blant annet 50 norske politiske fanger som skulle sendes til konsentrasjonsleir i Tyskland. Det var også rundt 200 tyskere om bord. I alt ble 78 mennesker reddet, av disse fem av de 50 nordmennene. 35 av de omkomne norske ble funnet. De ble opprinnelig gravlagt fra Gøteborgs domkirke, og etter krigen flyttet til ulike norske kirkegårder.   Les mer …

Ukas bilde

Eneid bru.jpg
Eneid bru over Reddalskanalen i Grimstad, opprinnelig sprengverksbru fra 1877 for hovedveien/postveien mot Vestlandet (Vestlandske hovedveg) da kanalen ble bygget, revet i 1920 og rekonstruert i 1994 da den gamle postveien ble turvei.
Foto: Norsk vegmuseum, 1993.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 807 artikler og 218 471 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...