Smakebiter fra artikler
|
Meråker handelsforenings første utsalg - Charlottenlund Foto: Ukjent
De var ikke spesielt tidlig ute med forbrukersamvirke, verken på Innherred spesielt eller Nord-Trøndelag generelt. Det skal ha vært Stjørdalingene som var først ute – i 1869. Og etter som handelen da hadde vært frigitt allerede i 1866, kan vi kanskje si at man trengte to-tre år for å få saken til å modnes.
De seks første
- Almanna Samlagshandelen i Stjørdal - stiftet 1869
- Ytterøens Spareforening, Ytterøy - stiftet 1870
- Inderøens Forbrugsforening, Inderøy - stiftet 1870
- Rørens og Omegns Forbrugsforening, Hylla, - stiftet 1870 (antagelig)
- Levanger Forbrugsforening, Levanger - stiftet 1871
- Overhalvdens Forbrugsforening, Haugum - stiftet 1871
Les mer …
Grå trøndersau, noen gonger berre kalt trøndersau eller grå trønder, er ein sauerase av «crossbreed»-type med halvlang spæl (hale). Ulla er grå, og sauene har ein kjennspak kvit flekk under augo. Den varme ulla ligg til grunn for kallenamnet sjøvottsau fleire plassar i Trøndelag. Trøndersauen blir rekna å vera ein blandingsrase av den utdødde tautersauen og gammelnorsk sau. Tautersauen var i sin tur basert på importerte dyr frå England på 1700-talet — trulig ryeland. Les mer …
Øya Tautra sett fra fastlandet på Frosta Foto: Toreau
Tautra (tidl. bl.a. Thuterø (1510), Tutterøen (1728) er en øy i Trondheimsfjorden i Frosta kommune, ca. én times kjøring fra Trondheim. Navnet stammer fra pjalt, klut og settes i sammenheng med øyas lave og flate form, og «seet fra høiden kan den nok sammenlignes med en paa vandet flytende klut». Øya er mest kjent for ruinene etter et cistercienserkloster fra 1207, for det nye Tautra Mariakloster, og for sitt natur- og fuglereservat, og er dermed et yndet turistmål. Les mer …
|
|
|
|