Forside:Våler kommune (Østfold)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Akershus • Buskerud • Østfold
KOMMUNE: Aremark • Fredrikstad • Halden • Hvaler • Indre Østfold • Marker • Moss • Rakkestad • Råde • Sarpsborg • Skiptvet • Våler
TIDLIGERE KOMMUNE: RømskogVarteig

Om Våler kommune (Østfold)
0137 Valer Ostfold komm.png
Våler kommune ligger i Østfold, øst for Moss. Administrasjonssenteret er tettstedet Kirkebygda. Kommunens to andre tettstedet er Våk og Svinndal.

Våler i dag

Våler er en jord- og skogbrukskommune, med bare et mindre innslag av industri. Våler har betydelig utpendling, og folketallet har vært i vekst gjennom hele etterkrigsperioden. Befolkningen er i hovedsak konsentrert om de tre ovennevnte tettstedene, hvor vi også finner kommunens tre barneskoler og den eneste ungdomsskolen. Sistnevnte ble totalskadd i en brann 8. april 2021, og elevene undervises derfor inntil videre i en brakkerigg like ved Våk barneskole. Det finnes forøvrig fire barnehager i Våler.

Kommunen har store områder med skog og mark, og det er følgelig rikelig med turmuligheter hele året. Vest for Kirkebygda ligger dessuten Middagsåsen alpinanlegg. En flerbrukshall og en svømmehall dekker behovene hva angår innendørs sportslige aktiviteter, men sistnevnte er stengt inntil videre på grunn av brannen ved Våler ungdomsskole.

Våler har bussforbindelse til Moss, samt til Askim via Skiptvet.

Historie

Kommunenavnet kommer fra norrønt válir, flertall av váll, som betyr «rydning». Dette er et gårdsnavn som finnes flere steder i landet, og Våler i Østfold deler kommunenavn med Våler i Hedmark.   Les mer ...

 
Smakebiter fra artikler
Oscar Heyerdahl.
Foto:  Faksimile fra Steffens (1916): Kragerø By's Historie 1666-1916.
Oscar Heyerdahl (født 17. november 1846 i Våler i Østfold, død 19. mars 1914 i Kristiania) var jurist, fra 1897 til sin død politimester i Kragerø. Oscar Heyerdahl var sønn av proprietær Christian August Heyerdahl og hustru Severine, f. Barth. Han ble gift i 1873 med Caroline Fredrikke, født Jenssen (1851-1913).   Les mer …

Forhandlingsprotokollen til Våler leseselskap fins i Våler prestearkiv, Statsarkivet i Oslo.
Våler leseselskap, Våler i Østfold, ble etter innbydelse av prost C. Eckhoff stiftet 17. mai 1833 med 28 medlemmer. Det var som en privat sammenslutning, men med klare forbindelser til tidens opplysningsideer representert ved sogneselskapene. Våler leseselskap tok i begynnelsen form som et slags interessentskap hvor medlemmene var part-eiere i boksamlingen. I følge selskapets lover fikk medlemmene utdelt såkalte aksjebrev som hjemlet ihendehavernes eiendomsrett til boksamlingen. Betingelsen for å være interessent var betaling av en årskontingent på seks ort, for senere tiltredende medlemmer et introduksjonsbeløp som imidlertid ble opphevet i 1843. Det er usikkert hvor lenge ordningen med å utstede aksjebrev varte, skjønt man vet at selskapet så tidlig som i 1838 vurderte å søke Kirkedepartementet om bidrag fra Opplysningsvesenets Fond.   Les mer …

Faksimile fra Aftenposten 17. september 1976: Utsnitt av omtale av at Gunnar Lislerud ble valgt til formann i Den norske kirkes presteforening .
Gunnar Lislerud (født 27. august 1921 i Våler i Østfold, død 17. mai 1998 i Oslo) var prest, misjonær og til sist biskop i Borg. Han var engasjert i Sør-Afrika i en årrekke, der han også var en forkjemper for anti-apartheidbevegelsen. Lislerud vokste opp i Østre Aker. Han tok examen artium i 1941 og teologisk embetseksamen ved Menighetsfakultetet i 1948. I 1957 tok han Master of Theology-graden ved Luther Theological Seminary i St. Paul.   Les mer …

Faksimile fra Aftenposten 15. mars 1952: Utsnitt av omtale av Braaten ved hans bortgang.
Laurits August Antonsen Braaten (født 18. februar 1868 i Våler i Østfold, død 11. mars 1952) var bryggerimester ved Schous bryggeri i Kristiania, senere fabrikkbestyrer ved Nora mineralvannfabrikk. Han sto bak framstillingen av vørterølet, som Schous lanserte som første bryggeri i 1903.   Les mer …

Vansjø strekker seg østover fra Moss. Den røde streken er E6, den tykke og rette grå streken er Moss Lufthavn Rygge.
Deler av Vannsjø strekker seg inn i forstadsbebyggelsen rundt Moss.
(2020)
Vansjø er en innsjø i kommunene Moss, Råde og Våler i Østfold. Den har et areal på 36,9 km², og er med dette den største innsjøen i fylket. Med samla strandlinje på rundt 250 km, muligheter for overnatting på en rekke øyer og nærheten til Moss og veinettet i Østfold er Vansjø et viktig friluftsområde for regionen. Navnet antas å komme fra varna sjor, etter det gamle navnet på Rygge sogn. En annen mulighet er at det kommer fra norrønt vorn, «vern», men denne muligheten er det vanskelig å finne bakgrunnen for. Vannsjø ble dannet av at landheving etter siste istid kombinert med raet stengte havet ute slik at ferskvann samlet seg i området. Folk bosatte seg der i løpet av yngre steinalder, antagelig før innsjøen var ferdig dannet. Havet sto dengang rundt 25 meter høyere enn i dag, det vil si på høyde med dagens normalvannstand i Vansjø.   Les mer …

Mossemarka er et skogområde i den østlige delen av Moss kommune og tilgrensende områder i Våler, Indre Østfold (Hobøl) og Vestby. Navnet har vært i bruk siden 1950-åra, etter at Moss bystyre i samarbeid med grunneiere i 1953 servituttbela et 13 500 dekar stort område til friluftslivsbruk. Initiativet til dette kom fra konsul H.B. Peterson, som var en av grunneierne. Moss skiklubb har et omfattende løypenett, rundt 200 km, og ei skihytte i marka, og har gitt ut turkart over området.   Les mer …
 
Se også


 
Kategorier for Våler kommune (Østfold)
ingen underkategorier
 
Andre artikler