Forside:Skjervøy kommune

ØSTLANDET • SØRLANDET • VESTLANDET • MIDT-NORGE • NORD-NORGE
Nordland • Troms • Finnmark
Sør-Troms • Midt-Troms • Nord-Troms
Balsfjord • Tromsø • Karlsøy • Lyngen • Storfjord • Kåfjord • Nordreisa • Skjervøy • Kvænangen

Om Skjervøy kommune
1941 Skjervoy komm.png
Skjervøy kommune (nordsamisk: Skiervvá suohkan, kvensk: Kieruan komuuni) i Troms ligger mellom Kvænangen og Lyngen. Kommunen består utelukkende av øyer, og de største er Arnøya (274,8 km2), Kågen (84,7 km2), Uløya (77,9 km2, hvorav 46,3 km2 i Skjervøy), Laukøya (36 km2) og Skjervøy (11,8 km2).   Les mer ...
 
Smakebiter fra artikler
Jørghild Lovise Jørgensen, fra Våre falne.
Foto: Ukjent

Jørghild Lovise Jørgensen (født 24. oktober 1904 på Skjervøy, død 28. august 1943 samme sted) var syerske, og falt som motstandskvinne under andre verdenskrig.

Hun var datter av fisker og båtbygger Otto Kristian Jørgensen (1877–1943) og husmor Elen Johansdatter (f. 1883). Hun vokste opp på gården RotvågArnøy i Skjervøy kommune.

Under krigen ble hun involvert i den kommunistiske motstandsbevegelsen, nærmere bestemt med radiosenderen Arnøysender. Den ble levert fra Murmansk med en sovjetisk ubåt i februar 1942, og var plassert nær hjemgården hennes. Den 28. august 1943 gjennomførte Gestapo en razzia etter at stasjonen var angitt, og Jørghild Jørgensen ble drept i kamp sammen med to agenter, nordmannen Ingolf Andreas Meyer Aspås og sovjetrusseren Vladimir Shishjevskij.   Les mer …

Arkitekt Kirsten Sand.
Foto: Ukjent, hentet fra Vi fra NTH. De første ti kull. 1910-1919.
Kirsten Eleonore Helena Sand (født 27. november 1895 i Kristiania, død 12. mai 1996 i Tromsø) var arkitekt, i 1919 den første kvinne som ble uteksaminert ved arkitektlinjen ved NTH. Før andre verdenskrig drev hun blant annet egen praksis i Oslo, og etter krigen var hun sentral i gjenoppbyggingen av Nord-Norges brente steder, som Husbankens distriktsarkitekt i Troms. Hun var også engasjert i musikkopplæring for barn i Tromsø.Kirsten Sand ble i 1965 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. I 1983 fikk hun Teskjekjerringprisen for sitt arbeid med musikk for barn, og på sin hundreårsdag i 1995 ble hun æresmedlem av Norske arkitekters landsforbund.   Les mer …

Annie Giæver
Foto: Ukjent - utlånt av familien

Annie Giæver (født Anna Margrethe Louise Giæver den 2. april 1882Havnnes, død 5. november 1956 samme sted) var virksom som amatørfotograf på handelsstedet Havnnes på Uløya i Skjervøy fra omkring 1900 til sin død.

Hun var datter av Johannes Holmboe Giæver (1844-1921) og Ovidia Fredrikke Lyng Hallen (f. 1839). I folketellinga 1900 finner man henne på gården Havnnes i bygda med samme navn. Hun bodde der sammen foreldrene og fem eller seks søsken. Faren er ført som «Landhandler, Gaardbr., Sildnotreder, Postaabner, Dampskibsekspeditør». Også ved folketellinga 1910 var hun bosatt der, og var da telegrafist.

Hun var amatørfotograf, og fotograferte med et Kodak belgkamera 9x12. Utdannet telegrafist i Hammerfest i 1903 og tilknyttet telegrafverket 1904-1910. Reisesekretær i Finnmark for Norges Røde Kors 1924-1927. I denne perioden var hun også et ankerfeste for Hospitalskipet Viking - møtte skipet når det kom til Finnmark og fungerte som bistandssitter og hjelpearbeider sammen med «søstrene». Fra 1931 til 1947 var hun poståpner på hjemstedet Havnnes.   Les mer …

Ida Hansen var Skjervøy Samvirkelags første butikkdame
Skjervøy Samvirkelag, Skjervøy i Troms, kom på tenkestadiet i 1930-åra, men skal ikke ha blitt stiftet før like før tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms, som med sin tyske pertentlighet og gode organisering ble iverksatt i oktober 1944. Skriftlige kilder er borte for alltid, men folk «husker» at lagets første butikk åpna i april 1946. Arbeiderbevegelsen, i en slags treenig allianse med læstadianere og fiskere, var de som klarte å få saken realisert. Lenge fristet laget tyskerbrakketilværelsen, men så kom bedre tider og ny-butikkene kom opp å stå. Nøysomhet, engasjement og troen på den kooperative ide gjorde at laget var en selvstendig enhet til langt ut på 1980-tallet. Forbrukersamvirket NORD kom da som «en reddende engel» 15 år etter at Skjervøyværingene sist hadde avvist fusjonstanken.   Les mer …

Dette er «Varnes», truleg ein av fyrste turane med båten. På dekket framom rorhuset står Klara Marie Velle og Inge Rolv Velle.
MB «Varnes» F-10-LB. Kjenningsignal: 3YGO. L/L Vik Båtbyggeri bygde denne båten i 1946 for Alf Nilsen, Kjøllefjord i Lebesby. Det vart bygt nokre båtar i storleik rundt 35 fot. Desse båtane har det no seinare vore vanskeleg å spore opp. Varnes fann ein på eit bilde der fiskerimerket var synleg. I fiskeriregisteret finn ein namn på eigar, og det gir spor for meir opplysningar. Håkon Høydalsvik hugsar frå då båten var bygd. Båten var bygd tradisjonelt på doblingspant, truleg 5-toms tømmerbreidd. Korleis den tradisjonelle oppbygginga av skrog var ved Vik, har artikkelen Hud og dekk litt meir detaljar om.   Les mer …

 
Se også


 
Kategorier for Skjervøy kommune
ingen underkategorier
 
Andre artikler