Lokalhistoriewiki:Månedens dugnad 2017

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Januar

Det gamle Jessheim herredshus var rådhuset i Ullensaker kommune fram til 1967.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I januar ønsker vi å utvide kommuneartiklene for Østlandet. Disse er i mange tilfeller svært korte (se liste nedenfor). Fordi Solberg-regjeringas kommunereform får størst konsekvenser for Vestfold, er det blant annet aktuelt å arbeide med kommuneartiklene i dette fylket. 1. januar ble Andebu og Stokke deler av nye Sandefjord kommune, og i 2018 etableres Færder kommune i tillegg til at Lardal blir slått sammen med Larvik kommune. Flere sammenslåinger, både i Vestfold og andre steder i Norge, følger i 2020. Vi trenger artikler om både nye og gamle kommuner, for eksempel om administrasjonshistorie, økonomisk utvikling, skolevesen og kulturliv. Flere bilder er også særdeles velkomne! Diskusjon, forslag til arbeidsoppgaver osv. blir på denne sida.

De korteste kommuneartiklene sortert etter antall tegn:


Februar

Mal:Månedens dugnad 2017-2

Mars

Mal:Månedens dugnad 2017-3

April

Mal:Månedens dugnad 2017-4

Mai

Mal:Månedens dugnad 2017-5

Juni

Mal:Månedens dugnad 2017-6

Juli

Mal:Månedens dugnad 2017-7

August

Mal:Månedens dugnad 2017-8

September

Mal:Månedens dugnad 2017-9

Oktober

For oktober er dugnadstemaet bibliografier. På Lokalhistoriewiki finner du bibliografier over lokalhistorisk litteratur for hele landet, sortert etter fylker, regioner eller kommuner. Bibliografier er nyttige for å få et overblikk over hva som er skrevet for et bestemt område eller emne.

Bibliografiene på Lokalhistoriewiki inneholder for det meste litteratur av typen by- og bygdehistorie, bosettings- og slektshistorie og et rikt utvalg av årbøker og tidsskrifter fra historielag og museer. Med dugnaden ønsker vi større bredde på de enkelte bibliografiene og oppfordrer brukerne til å legge til flere opplysninger. Det er full anledning til å ta med flere typer lokalhistorisk litteratur som for eksempel om spesielle steder og personer, kirker eller foreningsliv, håndverkstradisjoner eller byggeskikk for et bestemt område, sagn og eventyr for å nevne noe, alt dette ordnes geografisk. Bøker som er digitalisert får med en lenke til den digitale versjonen på Bokhylla.no. Artikler, hefter og film er også mulig å ta med. Alt som er publisert på en eller annen måte kan bli med.

På Lokalhistoriewiki er det også påbegynt en rekke bibliografier som går på temaer. Disse er kommet til etter behov, så hvis du brenner for et spesielt tema så kan vi få til det også. Blant de tematiske bibliografiene er spennet stort, fra husmannsvesenet, samvirkelag, stedsnavn og sangkor til kystkultur og lokalhistorie for barn.

November

Gerson Karpol og sonen Samuel Karpol under slåttonna på Harpefoss i Sør-Fron sommaren 1939.

I november dreier dugnaden seg om jødisk historie og kultur. I november er det 75 år sidan deportasjonen av dei norske jødane i 1942, og eit hovudfokus er å fortsette arbeidet med å få til artiklar om alle norske jødar som omkom i sjoá (holocaust). Men det er òg mange andre mulegheiter for den som vil vera med å skrive om jødisk historie og kultur i sitt mangfald. Blant aktuelle tema er mat, musikk, merkedagar, symbol og mykje anna. Vil du ha konkrete idear, så sjekk gjerne ønskjelista nedanfor eller diskusjonssida. Eller du kan hjelpe til å utvide dei kortaste artiklane vi har om emnet.

Ønskjeliste over artiklar vi manglar men bør ha:


Dei kortaste artiklane sortert etter antal teikn:


Desember

Lussekatter
Foto: Erik Forsberg

Dugnadstemaet for desember er merkedager. Gjennom digitaliseringa av Norsk historisk leksikon har vi fått inn mange artikler om gamle merkedager, men dette er artikler som ikke kan redigeres, og som i liten grad er oppdatert på hvordan disse merkedagene idag feires lokalt. Dette er blant annet tydelig på artikkelen vår om primstaven, hvor noen av primstavens merkedager mangler fullstendig, mens svært mange viser til artikler som kun eksisterer i leksikonrommet på lokalhistoriewiki.

Andre merkedager har endra betydning ettersom tida har gått. Eksempler på dette kan være Valentinsdag, eller Valentinerdagen 14. februar. Også 17. mars har for noen endra betydning ved at Gjertrudsmesse er bytta ut med utkledning og uteliv på St. Patricks-day. En mer synlig endring skjedde når Helgemesse ble erstatta med den moderne halloweenfeiringa.

Vi håper dere vil bidra, enten det er ved å dekke en av de mange gamle norske merkedagene som mangler, eller ved å dele merkedager som til nå ikke er dekka på wikien fordi de først nylig har funnet veien til Norge fra andre land, religioner og kulturer.

Men vi mangler også... les mer