Bjørnheimveien markerer vestgrensen for villabebyggelsen på Høybråten, på den andre siden av veien ligger strøkets kirke og kirkegård. I det fjerne sees boligblokkene på Romsås. Foto: Leif-Harald Ruud (2024)
Høybråten i 1961. Den store bygningen midt i bildet er Høybråten skole, grunnlagt 1922. Foto: Widerøes Flyveselskap / Oslo byarkiv (1961)
Høybråten er et boligstrøk i bydel Stovner i Oslo. Det har navn etter Høybråtengårdene, og ble først utparsellert til småhusbebyggelse på begynnelsen av 1900-tallet.
Høybråten jernbanestasjon ble åpna i 1921, og året etter ble Høybråten skole grunnlagt. I 1929 kom det så kapell og kirkegård; kapellet ble vigsla som Høybråten kirke i 1932, og ble sognekirke for Høybråten menighet. I 1930 bodde det 1943 personer i 320 hus på Høybråten. Les mer …
Forsamlingshuset Folkvang.
Folkvang er et forsamlingshus på Høybråten i Oslo. Det ble bygd av Høybråten nybyggerforening i 1922, som ser ut til å ha skiftet navn til Høybråten arbeidersamfunn. Det har nå adressa Folkvangveien 26, etter å ha skifta fra den opprinnelige adressa Høybråtenveien 49. Forsamlingshuset ble oppført for Høybråten nybyggerforening, som senere ble Høybråten arbeidersamfunn da foreningen meldte seg kollektivt inn i Arbeiderpartiet. Tidligere ble bygningen brukt som samfunnshus og lokalkino. Det er i 2010-åra sterkt ombygd, og brukes som servicesenter for nærområdet og utleielokale. Les mer …
Motiv fra Amunds vei på Rommen i Oslo, en av tre veier i dette området med referanser til bryggeri-brødrene Ringnes.
Amunds vei ligger på Rommen i Bydel Stovner i Oslo. Den går fra Ringnesveien til Haavard Martinsens vei. Veien er en kort veistubb uten gjennomkjøring og uten bygninger som har adresse til seg, det er en slags innkjøring som ender ved en parkeringsplass.
Veien ble oppkalt i 1968 etter bryggerieier Amund Ringnes (1840-1907), som grunnla Ringnes bryggeri sammen med broren Ellef Ringnes (1842-1929) og Axel Heiberg (1848-1932) i 1876. I det samme området ligger også Ellefs vei, som er oppkalt etter Ellef Ringnes. Det er altså et Ringnes-tema i dette området på Rommen. Les mer …
Stovner sett fra Rommen. Foto: Stig Rune Pedersen (2011)
Bydel Stovner er en administrativ bydel i Oslo, med navn etter gården Stovner. Den består av den tidligere bydelen Stovner (bydel 17) og Høybråtenområdet fra den tidligere bydelen Furuset. Pr. 2019 var det drøyt 32 839 innbyggere i bydelen. Av disse hadde drøyt halvparten 51,9 % norsk bakgrunn, mens 4,8 % hadde bakgrunn fra andre europeiske land og 43,3 % fra andre verdensdeler.
Bydelen ligger øverst i Groruddalen, grenser mot bydelene Grorud og Alna og kommunene Nittedal, Skedsmo og Lørenskog.
Befolkningen er særlig konsentrert i de sentrale og nordlige delene, der det er drabantbybebyggelse fra 1960- og 1970-åra, og i småhusområdene i den sørlige delen. I tillegg til strøket Stovner finner man blant annet Vestli, Fossum, Haugenstua i bydelen. I den vestlige delen, særlig ved Rommen, finner man mer næringsvirksomhet. Les mer …
|