Forside:Fredrikstad kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Forside:Fredrikstad»)
Hopp til navigering Hopp til søk

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Akershus • Buskerud • Østfold
KOMMUNE: Aremark • Fredrikstad • Halden • Hvaler • Indre Østfold • Marker • Moss • Rakkestad • Råde • Sarpsborg • Skiptvet • Våler
TIDLIGERE KOMMUNE: RømskogVarteig

Om Fredrikstad kommune
0106 Fredrikstad komm.png
Fredrikstad (tidligere skrevet Fredriksstad, Friedrichstadt) er en by og kommune i Østfold. Byen Fredrikstad ligger ved Glommas utløp. Kommunen består av de seks tidligere kommunene Fredrikstad, Borge, Glemmen, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy. Alle, bortsett fra Glemmen, som ble en del av Fredrikstad i 1964, ble 1. januar 1994 slått sammen til storkommunen Fredrikstad, og i dag omtales de som kommunedeler. Den grenser i nord til Råde, i øst til Sarpsborg og i sør til Hvaler.   Les mer ...
 
Smakebiter fra artikler
Rådhuset i FredrikstadKasernegaten 56Voldgaten 5Voldgaten 4Kasernegaten 48Kasernegaten 51Kasernegaten 53-54Fredrikstad hospitalKvartal4.gif

<onlyinclude>Fjerde kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad avgrenses av Raadhusgaten i vest, Kasernegaten i nord, Voldgaten i øst og Tøihusgaten i sør. Her finner vi både prangende offentlige, kommunale bygninger, og mer beskjedne leiegårder. Dette er et kvartal som har vært rammet av brann utallige ganger, og bebyggelsen her er av den yngre i Gamlebyen.<onlyinclude>

Fremtredende bygninger er rekken av kommunale bygninger med front mot Tøihusgaten som ble oppført i 1860-årene. De ble tegnet av arkitekten Emil Victor Langlet. Her ligger både Det nye rådhuset, Hospitalet og sykehuset. Mot Voldgaten og Kasernegaten finner vi leiegårder fra slutten av 1800-tallet med en tidstypisk bygårdsarkitektur.

Fjerde kvartal før de mange brannene

Fjerde kvartal er av de kvartal i Gamlebyen som har brent flest ganger. En grunn til det er at det har vært et av byens fattigere kvartal, og bebyggelsen har bestått av trehus bygd tett i tett. Bare siden bybrannen i 1764 har kvartalet, eller deler av det brent tre ganger. Det er derfor ingen hus eldre enn 1860-årene bevart. Den gamle hospitalbygningen fra 1670-årene ble revet etter brannen i 1858 og erstattet av dagens bygning fra 1861.

Kvartalets bygninger
Kasernegaten 54 i Gamlebyen i Fredrikstad huser i dag (2008) kontorer for NRK Østfold. Gården ble oppført på slutten av 1990-tallet, etter kopi av en eldre gård fra 1890-årene. I kjelleren her fant man rester etter den gamle hospitalskirkegården fra 1600-tallet.
Kasernegaten 56 eller Salen, som befinner seg på hjørnet Kasernegaten/Voldgaten i Gamlebyen i Fredrikstad, ble trolig bygget i 1899. Fra 1900 til 1944 huset bygningen godtemplarlosjen «Frem til seier». Gården ble siden overtatt av menighetssamfunnet «Salen» og den bærer fremdeles menighetens navn. Senere holdt Tanum Tekstilutsalg i mange år til i 1. etasje, mens et tekstilverksted i flere år hadde tilhold i bygningens 2. etasje.
Det nye rådhus fra 1864

Rådhuset eller Det nye rådhus, Tøihusgaten 42, ligger med front mot Raadhusgaten og Tøihusgaten. Rådhuset ble bygget i 1861-1864 og ble tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet, som også var arkitekten bak Stortinget. Bygningen er oppført i importert gul teglsten.

Hospitalsbygningen fra 1861
Fredrikstad hospital finnner vi i Voldgaten 4 i Gamlebyen i Fredrikstad. Fredrikstad hospital eller Kongens hospital ble grunnlagt i 1641, opprinnelig som en stiftelse med det mål for øye å ta seg av fattige, syke og gamle i byen. Hospitalet bestod opprinnelig av en en-etasjes grunnmurt stenbygning oppført i 1678, i tillegg til en egen kirkegård. Denne stod frem til 1858 da den ble ødelagt av brann og erstattet med bygningen som står der i dag. Bygningen huser siden 1982 NRK Østfold.

Galleri


Gamlebyen i Fredrikstads kvartaler
Nulte · Første · Andre · Tredje · Fjerde · Femte · Sjette · Syvende · Åttende · Niende
Tiende · Ellevte · Tolvte · Trettende · Fjortende · Femtende
Koordinater: 59.20206° N 10.95383° Ø   Les mer …

Natalia Bing
Foto: Sollem
Natalia Bing (født 2. august 1857 i Christiania, død 1926) var en av de fire første kvinnene som fikk plass i kommunestyret i Fredrikstad. Hun ble valgt inn i 1901, det første året kvinner hadde stemmerett ved kommunevalg, og satt i tre perioder for Høyre. Natalia Bing var ei markant dame i foreningslivet i Fredrikstad. Hun var Fredrikstad Sanitetsforenings første formann og ledet foreningen fra den ble stiftet 9.juni 1905 til 1924. Natalia Bing ble født i Christiania som datter av trelasthandleren Jens Bing og hans kone Augusta. Moren døde da hun var fire år gammel, og hun vokste opp hos besteforeldrene på Akershus, hvor morfaren Christian Glad var generalmajor og kommandant. I 1880 giftet hun seg med fetteren sin, trelasthandleren John Collett Bredesen Bing fra Fredrikstad. Han var sønn til Ny-Nygaards eier Andreas Bing, og her sto også bryllupet.   Les mer …

Oberstløytnant Henrich Jørgen Huitfeldt
Henrich Jørgen Huitfeldt (født 9. september 1674 i Halden, død 16. mai 1751Elingård i Onsøy) var oberstløytnant og interimskommandant på Fredrikstad festning i 1718. Han var sønn av kommandanten på Fredriksten festning, oberst Tønne Huitfeldt og hustruen Sophie Amalie Rosenkrantz, og bror til generalløytnant Hartvig Huitfeldt.   Les mer …

Et av bildene fra Arne Stangebyes samlinger: Den gamle Cicignon-skansen med vaktstuen fra 1746

Arne Stangebyes samlinger er en samling fotografier, tegninger, malerier og grafiske trykk med motiver fra Fredrikstad og Gamlebyen. Samlingen ble testamentert til Fredrikstad by av Arne Stangebye (1893-1973) etter hans død. Bare billedsamlingen utgjør over 600 bilder, i tillegg er det en stor fotosamling med vekt på bygnings- og bymiljøer fra Fredrikstad. En del av den testamentariske gaven var også et kontantbeløp til varetagelse av samlingen.

Da Fredrikstad overtok ansvaret for samlingene ble et styre oppnevnt (tilsynskomité) på tre personer fra forvaltningen. Når medlemmer av dette falt bort, supplerte styret seg selv. Samlingen ivaretas nå, med unntak av enkelte bilder som befinner seg i kommunale kontorer, av Fredrikstad Museum.   Les mer …

Isegran fort sett fra Prins Georgs bastion.
Isegran fort ligger ved Fredrikstad på øya Isegran, som deler Glomma i et vestre og østre løp. Her ble det bygd en provisorisk jord- og tømmerskanse på 1650-tallet. Tårnet, som opprinnelig var en rund kanonstilling, ble bygd på stedet hvor den tidligere skansen hadde ligget. Det ble oppført i 1670- og 1680-årene etter generalmajor Johan Caspar de Cicignons planer, som et av Fredrikstad festnings fremskutte verk. Den utenforliggende bastionen med tørr grav og glacis ble oppført i 1730- og 1740-årene.   Les mer …

Akerøya mot festningsholmen.
Akerøy fort er det sørligste av utenverkene til Fredrikstad festning. Fortet ligger på den lille festningsholmen ved Akerøya på Hvaler, ca. to mil syd for Fredrikstad og innenfor dagens Ytre Hvaler nasjonalpark. Her ble en liten tømmerskanse oppført alt i 1664 for å beskytte sjøfarten, særlig mot sjørøverne som opererte i Nordsjøen og Skagerak, og innseilingen til Fredrikstad. Fortet ble utvidet med et kanontårn, en såkalt donjon, omkring 1680 etter general Johan Caspar de Cicignons planer. Under Christian Vs besøk i 1685 skal den gamle tømmerskansen ha vært i elendig forfatning og planer om utbedringer ble gjort. Disse planene, i noe omarbeidet utgave, ble ikke gjennomført før i 1740-årene. Da fikk fortet en murt ytre befestningsmur.   Les mer …
 
Se også


 
Kategorier for Fredrikstad kommune
 
Andre artikler