Paul Andreas Olsen Fjermstad
Paul Andreas Fjermstad (født 8. november 1841, død 11. mars 1921) ble en av Strinda kommunes mest fremtredende personligheter; seminarutdannet lærer, gårdbruker, støperiarbeider, kirkesanger, venstremann, styremedlem, bankmann. Det var nok stortingsmannen Fjermstad som satte flest spor etter seg.
At han fra sin tidlige ungdom også var totalavholdsmann, synes å være gått i glemmeboka for de langt fleste oppslagsverk, leksika og større og mindre biografier som er skrevet om ham. Hans foreldre var sjøleiende gårdbruker Ole Paulsen Fjermstad (1815-?) og hustru Marit Pedersdatter Kvam (1805-?). Fra oppgavene i tilgjengelige folketellinger går det fram at Paul Andreas kan ha hatt to brødre. Les mer …
Vorpenes gård Foto: Vidar Iversen
Vorpeneset er en gård , på Vorpenes litt sørvest for Eidsvåg, Nesset i Molde kommune. I dagligtale har gården vært omtalt som «Je're» med dativforma «Je'ra». Men den omtales stadig oftere som «Vorpenes»; grunnen er at dette navnet har vært brukt i gårdsmatrikler og andre offentlige dokumenter. Skrivemåten har vært litt forskjellig, blant annet «Verpenes» (1669) og «Werpenes» (1723). Navnet kan komme fra neset gården ligger på og at det på stedet har vært satt ut vorpe (verpe) etter laksen Hovedbygningen ble modernisert på slutten av 1700-tallet av daværende beboer, holzførster Hans Peter Schnitler (1736-1803). Stilen er preget av Louis-seize. De eldste bygningene er fra 1720-tallet. Hovedbygningen ble fredet i 1923. Huset hadde forfalt noe opp gjennom årene, men i 1980-årene ble Stiftelsen Vorpenes opprettet. Den utførte i samarbeid med det offentlige et omfattende vedlikeholdsarbeid i 1980- og 1990-årene. Les mer …
Rødven stavkirke, med nykirken i bakgrunnen. Foto: Frode Inge Helland
Rødven stavkirke er en stavkirke i Rødven i Rauma kommune i Romsdal. Den ligger ikke langt fra Rødven kirke, nede ved Rødvenfjorden. Den nye kirken fungerer som sognekirke for Rødvenbygda. Rødven stavkirke ble bygd omkring 1300. Den ble i 1902, av gardbrukerne, overdratt til soknet. Rødven kapell, som var den nye kirken på stedet, ble bygget like ved og stod ferdig i 1907. Den tituleres nå som kirke. Like etter, i 1908, ble den gamle stavkirken overtatt av Foreningen til Norske Fortidsmindesmerkers Bevaring. Rødven stavkirke har hatt perioder med manglende vedlikehold. Den er flere ganger restaurert og det er gjort mange utskiftninger. Av den opprinnelige kirken er det knapt noe tilbake, bortsett fra selve hovedstavene og de indre veggene i selve skipet. Det er i grunnen Rødven stavkirke slik den framstod i 1712 etter en omfattende reparasjon vi kan se idag. Les mer …
|