Kvinnene i motstandsbevegelsen
Kvinnene i motstandsbevegelsen risikerte livet under andre verdenskrig. Men etter krigen ble det nesten stille om de modige kvinnene i motstandskampen. Når kvinnene nevnes er det gjerne i biroller; som vertinner i dekkleiligheter eller som konene til motstandsmenn. Det har kommet ut en og annen bok, dokumentar og noen avisartikler, men dette er predt materiale. Når titlene f.eks. lyder Kvinner i krig : gløtt inn i en forsømt samtidshistorie og Kvinnenes glemte kamp, så ser vi at vi har manglet et stort, samlende verk.
Kvinnene drev motstandsarbeid side om side med gutta. Deres mot var like stort og mange av deres venner ble arrestert, torturert og henrettet. Det er registrert 1003 navngitte kvinner som kjempet, flere tusen satt som politiske fanger og vi vet om en del som døde enten i kamper, i fangenskap, under tortur eller i selvmord.
Høsten 2020 kom det endelig et etterlengtet storverk; Mari Jonassen kom ut med "Norske kvinner i krig 1939-1945", et verk på over 600 sider. Dette verket fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien. Historikeren Jonassen peker ikke bare på forsømmelsene som har preget tidligere framstillinger. Hun får et nytt og langt mer sammensatt bilde til å tre fram, basert blant annet på hundrevis av interjuer som hittil har ligget ubenyttet i arkivene på Norges hjemmefrontmuseum. Verket byr på en mengde ukjente historier fra hele landet og inneholder et omfattende navneregister.
Hvorfor blir kvinners innsats under krigen underkommunisert?
Pensjonert oberst, Britt Tove Berg Brestrup, har i forelesning på Oslo Militære Samfund (OMS) kommet med noen mulige forklaringer til denne usynliggjøringen:
Kjønnsrollene viskes ut i krig, men kommer tilbake med freden. De fleste kvinnene ønsket ikke snakk om sin innsats av forskjellige årsaker.
For Solveigs del er det vanskelig å snakke – hun har i mange år forsøkt å fortrenge erfaringene – glemme alt det vonde. Smertene den det medførte, vil hun ikke påføre andre ved å la dem ta del i historien.
Det er flere årsaker til fortielsen.
Først og fremst solidariteten kvinnene imellom, de beskytter hverandre mot den bannlysende og fordomsfulle holdningen som deler av befolkningen avdekker i det første fredsåret mot kvinner, enten de har vært observert i nærheten av en tysker eller har jobbet for okkupasjonsmakten på oppdrag fra motstandsbevegelsen. Selv om fraterniseringen og intimiteten til tyskerne var for å skaffe tilveie sensitiv strategisk informasjon, skjønte de at de aldri ville blitt forstått eller tilgitt. Et dårlig rykte kan ikke rettes opp, det ser ut til å følge slekters gang uansett hvor mange gode nordmenn som kan bevitne det motsatte. Redsel for å bli misforstått eller dømt av befolkningen for landssvik basert på antakelser om omgang med tyskerne: Nei, de ønsker bare å komme videre i livet.
Kvinner blir hardt dømt av befolkningen, selv med dokumentasjon om lojalitet fra hjemmefronten.
Fordømmelse og hat kommer også fra egen familie. Fra foreldre, søsken, ektefeller og kjærester. Kvinnene hadde tilbrakt mye tid utenfor den sosiale kontrollen familien tilsynelatende burde ha hatt over unge kvinner. Det var enkelte, som opplevde et krav fra sine nærmeste om ikke å motta Deltakermedaljen, men å fortrenge og tie. Dette presset, og manglende oppfordringer til å fortelle sine historier, gir ikke næring til selvhevdelse eller anerkjennelse.
Solveig og hennes venninner ønsker å ha et normalt liv, selv om det normale livet gir flere traumer som ikke normaliserer livet. Mangelfull anerkjennelse av innsatsen forsterker elendigheten, men de klager ikke. Hun klager ikke.
Det utløste en fordømmelse og raseri mot kvinner som har blitt forelsket og tilbudt sin seksualitet til tyskerne. Snau klipping, avkledning, terrorisering, isolering, utestengelse og i de verste tilfellene voldtekter blir legitimert av flokkmentaliteten til pøblene som opphever seg selv til dommere over kvinnene, uten rettssak. Mobbens atferd forsterker angsten, og mange holder kjeft om krigsdeltakelsen, av fare for å bli satt i feil bås.
Solveig er i ettertid opptatt av at hendelsene ikke tas ut av det historiske perspektivet – rett etter at Norge hadde vært okkupert i fem år. Det er imidlertid ingen formildende omstendigheter for å opptre slik pøblene gjorde, mener hun.
Solveig ga sitt æresord til fellesskapet – og ingen andre enn hennes egne kan løse henne fra det. Er det lettere for kvinner å opprettholde taushetsplikten? Ja, kanskje fordi de ikke har det samme behovet for å fremheve sin innsats. En innsats ingen var interessert i, de ble ikke anmodet til å snakke – de er ikke en del av historieskrivingen. Ikke fikk de delta på alle paradene i fredsdagene heller, det sømmet seg ikke for kvinner å delta, uansett hvor mange de hadde hatt under sin kommando under krigen, eller hva de hadde bidratt med i motstandsarbeidet.
Situasjonen ble på ingen måte bedre for kvinnenes anseelse da Stortinget i et hemmelig møte den 14. mai 1946 vedtok å sende 4000 norske soldater til Tyskland. Forsvarsdepartementet med statsråd Jens Chr. Hauge ønsket at Tysklandsbrigaden skulle ha et kvinnekorps. Kampen mot kvinner i uniform i Tysklandsbrigaden var uventet og vulgær. Kanskje hadde situasjonen vært annerledes om ikke Hauge selv hadde tåkelagt kvinners innsats under krigen. Kampanjen mot kvinner i Tysklandsbrigaden var ledet av den norske avdelingen av «Kvinner for Fred og Frihet». Det var ikke uvanlig at kvinnelige soldater ble trakassert og spyttet på i enkelte miljøer. Glemt var verneplikten innført for kvinner under krigen og kvinners innsats i motstandsarbeidet og for freden. Det er nok en vesentlig årsak til at flere kvinner og deres nærmeste holdt kjeft om innsatsen under krigen.
For Solveig er det et dilemma. På den ene siden er det en fare for at grusomhetene blir glemt før de blir kjent. På den andre siden sitter det langt inne å blottlegge seg selv. Solveig vil ikke utsette andre for de følelsene hun sliter med, vil ikke påføre andre sin egen angst og vil absolutt ikke ha medlidenhet. Dessuten kan det være at hun har oppfattet og husker annerledes enn andre. Hvem eier sannheten?
Hverdagen var tortur – avstraffelser, ydmykelse, hardt arbeid, lite mat, kulde like plagsom som varme, det var en kamp for å overleve. Det er vondt å se andre utsettes for tortur uten å kunne gripe inn. Hun kan fortsatt kjenne pisken og høre resonansen fra skjelettet som skrangler under slagene. Ser og kjenner lukten av dem som ikke overlever torturen. Lukten fra krematoriene. Skyldfølelsen for ikke å gripe inn, selv om det ofte gjorde vondt verre. Spørsmålet om det var verdt det, er der.
Det var stoltheten av at de sto imot, sloss og vant som gjorde det verdt det.
Antall
- Over 4000 kvinner var politiske fanger
- 26 kvinner mistet livet
- Ca. 150 ble sendt til leire i Tyskland, hvorav 11 av dem døde
- 5 døde i politisk fangenskap i Norge
- 3 døde under kamper på hjemmefronten
- 4 omkom under flukt til England
- 3 avrettet 21. juli 1944
Mørketallene regnes som store. Likevel ble de fleste av motstandskvinnene glemt da freden kom. Norges krigshistorier er først og fremst viet menn.
Kvinner i hjemmefronten
Kvinners rolle i hjemmefronten er et tema det ikke har vært skrevet så mye om, ut over at kvinner ofte opptrer i «biroller» i beretningene om motstandsarbeidet. Det finnes også eldre personlige beretninger fra Lise Børsum og Kirsten Bruvoll, som begge var konsentrasjonsleirfanger, og en artikkel om kvinners rolle i holdningskampen skrevet av Helga Stene i 1976. Cecilie Wormdal kom med den første større gjennomgangen i 'Kvinner i krig' fra 1979. Etter dette ble kvinner i større grad tatt med i beretninger, om enn med mindre omtale enn mannfolka. En av de mer omfattende gjennomgangene av temaet i senere tid er Mari Jonassens bok 'Alt hva mødrene har kjempet' fra 2010, der kvinners ulike roller i hjemmefronten blir belyst. Det var atskillig flere mannlige enn kvinnelige aktivister i hjemmefronten; men kvinnenes rolle er nok ikke skikkelig belyst siden store deler av litteratur om temaet knapt nevner kvinner annet enn som vertinner i dekkleiligheter eller som konene til motstandsmenn.
I Milorg og andre stridende enheter var det langt færre kvinner og da primært i ikke-stridende roller. Det er også kjent at kun en kvinne tjenestegjorde i Kompani Linge, nemlig "Nørsa" Ingebjørg Skoghaug). I ledelsen var det få kvinner. I Milorgs etterretningsorganisasjon Mikkeltjenesten var Inger Johanne Strømme leder fra 1943 til hun ble arrestert i mars 1945. I XU satt Anne-Sofie Strømnæs som nestleder og mange ble svært forundret da det viste seg at «Aslak» ikke var en mann, men en vever, ung kvinne.
Den kommunistiske motstandsbevegelsen hadde høyere kvinneandel, selv om det også der tok litt tid før kvinner vant innpass. Mellom tjue og tredve prosent av medlemmene var kvinner, og det var her man først begynte å bruke kvinner som kurerer. Noen kvinnelige medlemmer deltok også i sabotasjeaksjoner og likvideringer. Da Osvald-gruppas gjenlevende medlemmer ble hedra med Deltagermedaljen og/eller sølvfat i 2013 var to av de åtte mottakerne kvinner: Signe Raassum fikk Deltagermedaljen og sølvfat, mens Anne Marie Mamo mottok kun sølvfat ettersom hun ikke oppfylte kravet til å ha vært stridende over en lang nok periode (det samme gjaldt også to av mennene som ble hedra).[1]
Ledende organer for hjemmefronten hadde lite kvinnerepresentasjon. Frieda Dalen var 1944–1945 lærernes representant i Koordinasjonskomitéen, og det var i en treårsperiode ett kvinnelig medlem i hjemmefrontens sekretatariat. XU hadde to kvinner i ledelsen, mens Milorg hadde kvinner i distriktsledelsen i to av distriktene.
Sivile kampanjer - Foreldreaksjonen
Jonassen viste i boka si at flertallet av aktive motstandskvinner i Norge var knytta til Sivorg, og var aktive i holdningskampen. Foreldreaksjonen ble starta av ei gruppe kvinner i Oslo, og munna ut i at opp mot 300 000 foreldre sendte inn likelydende protestbrev til Kirke- og undervisningsdepartementet. Dette var en av de mest omfattende massekampanjene under okkupasjonen.
Dokumentarer og filmer
Anne Marie Breien – i hemmelig tjeneste
Dokumentarfilm på NRK fra 2020 om motstandskvinnen Anne Marie Breien. Hun ble av Milorg plassert som elskerinna til Gestapo-sjef Siegfried Fehmer.
Lottene på Sørøya
I september 2016 spurte NRK hvilke filmer fra nord som burde bli filmatisert. Ett av forslagene var da lottene fra Sørøya. Rein film tok oppfordringen på alvor og har nå satt i gang. Skuespiller og regissør Maria Bock og produsentene Ken Arne Brox og Mathis Ståle Mathisen ønsker nå å fortelle historien i en tv-serie som er ventet utgitt i 2022.
«Motstandskvinner»
I dokumentaren «Motstandskvinner» fra 2000 forteller tre kvinnelige krigshelter om sin innsats for Norge i årene 1940-45. Gerd Vold Hurum, Wenche Stenersen Holm og Anne-Sofie Strømnæs skildrer ungt mot, farer, redsel, flukt og ikke minst kjærligheten til landet sitt.
Nordlands Jeanne d'Arc
Liv Elisabeth Hauge, født Grannes, ble den første SOE-agenten i Norge. Hun var ansvarlig for kommunikasjon, dirigere tropper og å gjemme unna masse materiell i nærheten av Mosjøen. Hennes innsats ble gjemt og glemt etter krigen. Først i 2021 kom filmen om henne. Hun ble mest kjent i ettertid som "kona til" Jens Christian Hauge. [2]
Etter 55 år fikk de egen utstilling på Forsvarsmuseet
I motsetning til de fleste menn som ble registrert som motstandsfolk, var det svært mange motstandskvinner som verken fikk medalje, diplom og heller ikke en offisiell takk etter krigen. Gjennom årenes løp er det blitt foreslått at disse kvinnene, som risikerte livet sitt for Norge, burde få en tydeligere anerkjennelse. Den 28. november 2000, 55 år etter krigens slutt, ga Forsvarssjefen dem en offisiell takk for innsatsen i forbindelse med en utstilling på Forsvarsmuseet.
Kvinnene på Grini - motstand, fangenskap, taushet
En ny, permanent utstilling om kvinnene på Grini blei åpna torsdag 14. november 2024 på Grinimuseet. Den har fått navnet Kvinnene på Grini - motstand, fangenskap, taushet. Rundt 2000 kvinner satt på Grini i løpet av krigsåra. De var adskilt fra resten av leiren i en egen kvinneavdeling, og hadde svært krevende soningsforhold. Likevel er deres historie i liten grad blitt fortalt. Denne utstillinga handler om kvinner som blei arrestert og fengsla fordi de kjempa for et fritt Norge. Om kvinner som var tause etter frigjøringa og lenge var usynlige for ettertida.
Utstillinga rommer mange sterke inntrykk, der både fysiske objekter og interaktive medier er brukt. Vi kan blant annet får høre opptak av kvinnene selv, samt historier de etterlatte har å komme med. Den viser fram forholdene i kvinneavdelinga og hva disse kvinnene var blitt arrestert for. MiA-Museene har en sværet aktiv formidlingspolitikk og mange elever kommer blant annet til Grinimuseet. Nå har elevene i Akershus fått nok en viktig utstilling å ta lærdom av.
Åpningsarrangementet blei leda av Per Olav Torgnesskar, avdelingsdirektør ved MiA-Museene i Akershus. Programmet inneholdt taler ved Søren Aagaard Rasmussen, stedsansvarlig ved Grinimuseet og prosjektleder for denne utstillinga, Hulda Brastad Bernhardt, direktør ved MiA-Museene i [Akershus], Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum kommune, Tone Eidsvold, etterkommer av tidligere grinifange Karin Eidsvold og Ole-Jacob Johansen (FrP), fylkesråd i Akershus. Det var kunstnerisk innslag ved museumsformidlerne ved Grinimuseet Heidrun Persdatter Aaserud og Bintang Emilie Sitanggang. Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Even Hagen (Ap) foretok den offisielle åpninga.
Tabell over motstandskvinner
Det er registrert over 1000 navngitte kvinner som kjempa, flere tusen satt som politiske fanger og vi veit om en del som døde enten i kamper, i fangenskap, under tortur eller i selvmord. Her har vi påbegynt en samlende tabell. Ved å klikke på pilene i øverste rute kan en sortere alfabetisk/numerisk.
Referanser
- ↑ Medlemmer av Osvaldgruppen hedret og dekorert, VG, publisert 2013-10-04, henta 2013-10-04
- ↑ Akselsen, Fredrik Horn (regi og manus): Nordlands Jeanne d'Arc. Dokumentarfilm om Liv Grannes. Sendt på NRK 08.05.2021. Besøkt samme dag.
Videre lesning
- Borgersrud, Lars: Nødvendig innsats : sabotørene som skapte den aktive motstanden. L. Borgersrud, 2015. ISBN 9788293206187.Digital versjon på Nettbiblioteket
- Frogner, Karoline: Mørketid : kvinners møte med nazismen. Cappelen, 1995, s. 84-100. ISBN 8202149096. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Frøysa, Kaja: Tikken Manus : sabotørenes hemmelig medspiller. NRK, 2009. ISBN 9788252571202, 9788281782969. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Giertsen, Børre R.: Norsk fangeleksikon : Grinifangene. Cappelen, 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Halvorsen, Terje: Forfulgt, fordømt og fortiet. Historien om den kommunistiske motstanden i Norge 1940-1945. Vigmostad Bjerke, 2020. ISBN 9788241951244. (Ikke digitalidsert per november 2024)
- Hatledal, Kristin: Kvinnekamp : historia om norske motstandskvinner. Samlaget, 2011. ISBN 9788252179040. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jonassen, Mari: Alt hva mødrene har kjempet : kvinner i motstand 1940-45. Aschehoug, 2011. ISBN 9788203293023. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jonassen, Mari: Hvite busser : med norsk ungdom til Hitlers dødsleire. Damm, 2000. ISBN 8251788943. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jonassen, Mari: Norske kvinner i krig : 1939-1945. Aschehoug, 2020. ISBN 9788203267512. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jonassen, Mari: Også kvinnene kjempet under krigen. Aftenposten, 26.04.2015, s. 18-19. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Knappen, Audun: Motstandskamp og krigsseilas. Brakar forlag, 1998. ISBN 8291263078. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kraglund, Ivar: Hjemmefront. I serien Norge i Krig, b. 6. Aschehoug, 1987. ISBN 8203111440, 8203114210. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Krokan, Lillian: De gjorde sin plikt - og mer enn det! : telekvinnenes innsats under 2. verdenskrig. Norsk telemuseum, 2000. ISBN 8291335214. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kvinner for Norges frihet og fred : en dokumentasjon om kvinners innsats for fred i motstandskampen 1940-45. Utgitt i forbindelse med FN's fredsår 1986. Kvinners frivillige beredskap, 1986. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Lange, August og Johan Schreiner (red): Griniboken, bind I. utg. Gyldendal. 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Lange, August og Johan Schreiner (red): Griniboken, bind II, utg. Gyldendal. 1947. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Lottene på Sørøya s. 78 i Grethe Vernø og Elisabethg Sveri (red): Kvinnenes forsvarshistorie. Kvinners frivillige beredskap, 1990. ISBN 8299171717. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Luihn, Hans: Den frie hemmelige pressen i Norge under okkupasjonen 1940-45 : en fortellende bibliografi. Nasjonalbiblioteket, 1999. ISBN 8279650105. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Madsen, Ruth: De to siste årene av kvinneavdelingen. s. 351–392 I Griniboken, bind I. Gyldendal, 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Martinsen, Alf Harald og Allan Klo: Historien om lottene:– Ga meg gåsehud og tårer i øynene. Nrk.no, 15. jan. 2017. Besøkt 06.07.2020.
- Maseng, Sigrid: Kvinner på Grini : i tekst og tegninger. Høvik bokh., 1945. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Ottosen, Kristian: Kvinneleiren : historien om Ravensbrück-fangene. Aschehoug, 1991. ISBN 8203260780, 8203167918. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Ottosen, Kristian og Arne Knudsen: Nordmenn i fangenskap 1940–1945 : alfabetisk register. Utg. Universitetsforlaget. Oslo. 2004. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Ottosen, Kristian: Redningen : veien ut av fangenskapet våren 1945. Aschehoug, 2010. ISBN 9788203292064. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Pettersen, Jørn: Kvinnenes glemte kamp. VG, 09.05.2015, s. 18-19. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Pryser, Tore: Kvinner i hemmelige tjenester : etterretning i Norden under den annen verdenskrig. Cappelen, 2007. ISBN 9788202274627. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Rathke, August: Hilsen til Guri : en ung mann i krig. Omhandler bl.a. søsteren Anne Mathilde. Sigma forlag, 2003. ISBN 8279160272. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Ræder, Gudrun. De uunnværlige flinke. Personlige beretninger fra «Utefronten», der forfatteren vil gi en hyllest til de tause funksjonærene i det Kgl. Norske regjerings kontorer i London under andre vedenskrig. Om bl.a. familien Urbye. Gyldendal, 1975. ISBN 8205082847, 8205082839 Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Schølberg, Oddvar: Eplekarten i Ravensbruck. Aktive fredsforlag, 2008. ISBN 9788290526830, 9788290526837. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Schjølberg, Oddvar: Fars fotspor i Hitlers leirer Aktive fredsforlag, 2008. ISBN 9788290526776. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Schjølberg, Oddvar: Utenfor porten : historien om de hvite bussene. Aktive fredsforlag, 2010. ISBN 9788292627136. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skjeseth, Alf: Nordens Casablanca : nordmenn i Stockholm under krigen. Spartacus, 2018. ISBN 9788243010673. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skartveit, Andreas (red.): Vi valgte det vi ikke kjente : norske krigsdeltakere om dengang og nå. Forum, 1995. ISBN 8203290590. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skaug, Tore: Siste tog til Belsen. Omhandler tysklandsfanger, bl.a. Gudbjørg Skaug. Målsmia, 2012. ISBN 9788299596756. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skår, Astrid: 70 år for hjem og fedreland : lottene. Norges lotteforbund, 1998. ISBN 8299441005. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Storvand, Lena: De glemte motstandskvinnene. VG, Oppdatert 2. oktober 2011.
- Sveri, Elisabeth: Kvinner i norsk motstandsbevegelse 1940-1945. Norges hjemmefrontmuseum, 1991. ISBN 8291107017. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Torgersen, Terese: Åtte beintøffe motstandskvinner du sannsynligvis ikke har hørt om. Omhandler Eva Kløvstad, Inger-Johanne Kolberg, Helga Stene, Aasta Stene, Leikny Karlsen, Olaug Karlsen, Karin-Lise Elstrand og Astrid Løken. Klikk.no, 27. des. 2016. Besøkt 08.02.2021.
- Urbye, Annalise. Himmlers 100 000 kvinner. Cappelen, 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Veum, Eirik og Torgeir Lindtvedt Dalen: De døde for Norge : nordmenn som ga sitt liv i alliert krigstjeneste 1940-1945. Kagge forlag, 2019. ISBN 9788248924456. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Værnø, Grethe: Kvinnenes forsvarshistorie. Bind II : 1990-2010. Kvinners frivillige beredskap, 2011. ISBN 9788299171724. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Våre falne : 1939-1945. Bind 1. Sjøfolkenes innsats og biografier A-G. Grøndahl. 1949. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Våre falne : 1939-1945. Bind 2. De væpnede styrker og biografier H-K. Grøndahl. 1950. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Våre falne : 1939-1945. Bind 3. Hjemmefronten og biografier L-R. Grøndahl. 1950. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Våre falne : 1939-1945. Bind 4. Heimestyrkane og biografier S-Å. Grøndahl. 1951. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Wormdal, Celine: Kvinner i krig : gløtt inn i en forsømt samtidshistorie. Aschehoug, 1979. ISBN 8203100872, 8203100880. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Øverland, Margrete Aamodt: Kvinneavdelingen de to første årene. s. 321–350 I Griniboken, bind I. Gyldendal, 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
Biografier
- Brestrup, Britt Tove Berg: Usynlig i krig og fred. Motstandskvinnen Solveig Lystad. Omhandler Solveig Lystad. Kolofon, 2020. ISBN 978-82-300-2050-0. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Brunvoll, Kirsten: Veien til Auschwitz. Omhandler Kirsten Brunvoll. Aschehoug, 2009. ISBN 9788203291715. 1. utg. 1947. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Børsum, Lise: Fange i Ravensbrück. Omhandler Lise Børsum. Gyldendal, 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Diesen, Unni: Kvinne i krig. Omhandler Unni Diesen. Cappelen, 1965. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Eriksen, Hans Kr.: De kuer oss aldri! : Jørgund Sivertsen og partisanene : en kvinnesaga om krig og tortur, smerter, sorg og lidelse. Omhandler Jørgund S. Sivertsen . Nordkalott-forlaget, 1993. ISBN 8273801683. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Fodstad, Bjørg: Brystkaramellene : fra XU til Grini. Omhandler Bjørg Fodstad. Ekeskogens forlag, 2001. ISBN 8299479711. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Frøysa, Kaja: Tikken Manus : sabotørenes hemmelig medspiller. Omhandler Tikken Manus. NRK, 2009. ISBN 9788252571202, 9788281782969. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Gleditsch, Nini Haslund: Glimt fra kampårene. Omhandler Nini Haslund Gleditsch. Dreyer, 1954. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Gleditsch, Nini Haslund: Vær utålmodig menneske! : erindringer. Omhandler Nini Haslund Gleditsch. Gyldendal, 1980. ISBN 8205124159. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Grieg, Gerd: Nordahl Grieg - slik jeg kjente ham. Omhandler Gerd og Nordahl Grieg. Gyldendal, 1957. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Haga, Arnfinn: Gå i dekning, Sofie!. Omhandler Sofie Bergh. Cappelen, 1992. ISBN 8202133408. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Hatledal, Kristin: Krigsheltinne eller tyskarjente? : historia om Dagmar Lahlum - i lys av andre etterretningskvinner. Omhandler Dagmar Lahlum. K. Hatledal, Masteroppgave i historie fra Universitetet i Oslo, 2009.
- Heide, Sigrid: Kanskje i morgen - Omhandler Sigrid Regine Heide. Exil, 1995. ISBN 8275560063. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Knutsen, Mathilde Reichelt i samarbeid med journalist Lill Simonsen: Bittema : gjennom KZ til friheten. Omhandler Mathilde Reichelt Knutsen. Cappelen, 1986. ISBN 8202106974. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Lund, Maria Konow: Inger Gulbrandsen : ungdomstid i fangeleir. Omhandler Inger Gulbrandsen. Tiden, 1998. ISBN 8247803062, 8252532780. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Lund, Sigrid Helliesen og Celine Wormdal: Alltid underveis. Omhandler Sigrid Helliesen Lund. Tiden, 1981. ISBN 8210021273, 8210021265. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Ræder, Gudrun: De uunnværlige flinke. Omhandler bl.a. Gudrun Ræder. Gyldendal, 1975. ISBN 8205082847. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Salvesen, Sylvia: Tilgi - men glem ikke. Omhandler Sylvia Salvesen. Aschehoug, 1947. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skaug, Tore: Siste tog til Belsen. Omhandler tysklandsfanger, bl.a. Gudbjørg Skaug. Målsmia, 2012. ISBN 9788299596756. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Theien, Iselin: Sonja Wigert : et dobbeltliv. Omhandler Sonja Wigert. Cappelen Damm, 2010. ISBN 9788202283216. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Torgersen, Terese: Åtte beintøffe motstandskvinner du sannsynligvis ikke har hørt om. Omhandler Eva Kløvstad, Inger-Johanne Kolberg, Helga Stene, Aasta Stene, Leikny Karlsen, Olaug Karlsen, Karin-Lise Elstrand og Astrid Løken. Klikk.no, 27. des. 2016. Besøkt 08.02.2021.
- Vislie, Elisabeth: Da mor satt på Grini. Omhandler Gerda Vislie. Aschehoug, 2011. ISBN 9788203292293. Digital versjon på Nettbiblioteket.
Film, TV- og radioprogram
- Akselsen, Fredrik Horn (regi og manus): Nordlands Jeanne d'Arc. Dokumentarfilm om Liv Grannes. Sendt på NRK 08.05.2021. Besøkt samme dag.
- Frogner, Karoline: Mørketid : kvinners møte med nazismen. Dokumentar, 1995.
- Fru Kirsten Brunvoll forteller om fangetransporten og om konsentrasjonsleirene Ravensbrück, Lublin og Auschwitz.. NRK (the Norwegian Broadcasting Corporation). Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Hybertsen, Steinar (regi): Anne Marie Breien - i hemmelig tjeneste. Handler om motstandskvinnen Anne Marie Breien som i sitt virke for Milorg ble plassert som elskerinne til Gestapo-sjef Siegfried Fehmer. NRK, sendt første gang 25.03.2020 med aldersgrense 9 år. 40 minutter. Besøkt 06.02.2024.
- Kvinner i krig. Produsert av FRO etter initiativ fra Kvinners Frivillige Beredskap, KFB. Forsvarets historiske filmarkiv,1987. Besøkt. 06.02.2024.
- Motstandskvinner. En film om de tre motstandskvinnene Anne-Sofie Strømnæs, Wenche Stenersen Holm og Gerd Vold Hurum. Forsvarets historiske filmarkiv/NRK, 2000.
- Skinnet bedrar. I serien "Faktor". Dokumentar om Signe Landmark (1912–2015). NRK, 2008.
- I 2021 sendte NRK filmen om Sonja Wigerts krigsinnsats. Hun ble presentert slik: Diva, datter – og dobbeltagent. Skuespiller Sonja Wigert sjonglerer mange roller under krigen. Én av dem krever nær omgang med nazisten Terboven.[1]
Fornavn | Etternavn | Pikenavn | Dekknavn | Født | Død | Org | Grini, fangenr. | Ravensbrück, fangenr. | Deltakermedaljen | Kongens fortjenstmedalje | Regjeringens minnemedalje 1939-45 | Kommentarer | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aasta Stene | Stene | 26.02.1909 | 02.09.1961 | Gro-komiteen. Foreldreaksjonen | |||||||||
Abelone Møgster | Møgster | 29.10.1883 | 25.11.1975 | 6185 | 20136 | KFM i gull, 01.07.1958 | |||||||
Ada Kramm | Kramm | Egede-Nissen | 24.03.1899 | 17.12.1981 | KFM i gull | St. Olavs Orden, ridder av første klasse 1977, Teaterkritikerprisen 1947/48 for rollen som Amanda Windfield i Glassmenasjeriet av Tennessee Williams. Skuespillerforbundets æresnål. | |||||||
Aggi Kiønig | Kiønig | Agnes Gotfrida Schultz Kiønig | 29.11.1893 | 04.10.1980 | Røde Kors | 2947 | |||||||
Aleksandra Kollontaj | Kollontaj | 31.03.1872 | 09.03.1952 | Storkorset av St. Olavs Orden i 1946 | |||||||||
Alette Engelhart | Engelhart | Nicolaysen | 07.05.1896 | 13.08.1984 | XU | Deltakermedaljen | |||||||
Alfhild Bruvoll | Bruvoll | 05.10.1906 | 07.02.1978 | ||||||||||
Alfhild Hovdan | Hovdan | Olsen | 13.09.1904 | 20.02.1982 | 358 | ||||||||
Alfrida Gjengset | Gjengset | Gjengset, Ludvika Alfrida | 14.04.1904 | 16.11.1979 | |||||||||
Amalie Christie | Christie | 12.12.1913 | 04.03.2010 | ||||||||||
Anna Margrethe Olden | Olden | 20.09.1912 | 24.08.2005 | 9000 | |||||||||
Anna Petrine Karoline Pedersdatter | Pedersdatter | 1883 | 1969 | ||||||||||
Anna Petrea Eilertsen Østby | Østby | Eilertsen | 18.10.1894 | 23.04.1945 | |||||||||
Annalise Urbye | Urbye | 16.06.1902 | 10.10.1971 | 3106 | 20141 | ||||||||
Anne Sveinsdotter Flåten | Flåten | 04.01.1914 | 17.09.2001 | Milorg D16 | |||||||||
Anne Knudsdatter «Lille» Graah | Graah | 22.01.1908 | 19.01.2001 | 2667 | 20120 | ||||||||
Anne Marie Breien | Breien | 19.08.1915 | 04.04.2003 | ||||||||||
Anne Marie Malmo | Malmo | Michelsen | "Petrine" | 28.10.1925 | 30.10.2020 | Osvald-gruppa | Først i 2013 ble fem medlemmer av Osvald-gruppa hedra. Malmo fikk da sølvfat og en unnskyldning fra fosvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) | ||||||
Anne-Sofie Strømnæs | Strømnæs | Østvedt | "Aslak" | 02.01.1920 | 16.11.2009 | XU | |||||||
Aslaug Bergersen | Bergersen | 13.12.1904 | 11.05.1952 | ||||||||||
Aslaug Ellefsen | Ellefsen | ||||||||||||
Astrid Dalseid | Dalseid | 18.07.1920 | 27.03.1947 | 6380 | 20521 | ||||||||
Astrid Løken | Løken | 14.04.1911 | 19.01.2008 | XU | |||||||||
Birgit Christine Nissen | Nissen | 01.06.1899 | 29.05.1945 | 24144 | |||||||||
Bjørg Bakke Andersen | Andersen | 24.03.1928 | ukjent | ||||||||||
Borghild Niskin | Niskin | 19.02.1924 | 18.01.2013 | ||||||||||
Caro Olden | Olden | Olden, Caroline Amalie | 16.09.1887 | 04.08.1981 | 7664 | ||||||||
Constance «Conny» Juell | Juell | 09.12.1889 | 23.05.1947 | ||||||||||
Dagmar Abrahamsen | Abrahamsen | 02.09.1901 | 01.10.1997 | XU | |||||||||
Dagmar Lahlum | Lahlum | 10.03.1923 | 28.12.1999 | ||||||||||
Dagny Besseberg | Besseberg | Thorildsen | 28.08.1913 | 17.01.2004 | Milorggruppe 1412-2 (Vestfossen) - en ren kvinnekurer-gruppe | ||||||||
Dagny Davidsen | Davidsen | ||||||||||||
Dagny Loe | Loe | Hartviksen | 14.10.1912 | 12.05.2010 | |||||||||
Edel Sødahl | Sødahl | 09.07.1917 | 23.12.1965 | 14658 og 1602 | 10986 | ||||||||
Edith Synnøve Breiby Hansen | Hansen | Breiby | 25.08.1920 | 04.01.2006 | 3080 | 45625 | |||||||
Edith Pedersen | Pedersen | ||||||||||||
Elin Gleditsch | Gleditch | 05.02.1916 | 01.10.2017 | Milorg | |||||||||
Elisabeth Schweigaard | Schweigaard | Selmer | 18.10.1923 | 18.06.2009 | Milorg, som svenskeflyktning under FO 4, Forsvarets overkommando i London | Deltakermedaljen | |||||||
Elisabeth Sveri | Sveri | 21.10.1927 | 30.01.2018 | Milorg D-13 | |||||||||
Ellen Schjoldager | Schjoldager | ||||||||||||
Elsa Egeland | Egeland | Endresen | |||||||||||
Elsa Thowsen | Thowsen | ||||||||||||
Else Kristiansdatter Jagtøien | Jagtøien | 07.12.1901 | 03.04.1971 | ||||||||||
Else Wendel | Wendel | ||||||||||||
Ethel Oddny Erine Hollevik | Hollevik | Saltskår | 08.02.1918 | 18.08.2008 | |||||||||
Eva Kløvstad | Kløvstad | Jørgensen | "Jakob" | 10.07.1921 | 08.06.2014 | Milorg 25, Hamar | |||||||
Eva Christiansen | Christiansen | Aschim | |||||||||||
Fern Alberta Sunde | Sunde | Blodgett | 06.07.1918 | 19.09.1991 | Krigsmedaljen som første kvinne, utdelt av kong Haakon VII, 15. juli i 1943 | ||||||||
Frieda Dalen | Dalen | Jensen, Alfrieda Kristine | 13.12.1895 | 15.02.1995 | Siv.org., Koordineringskomitéen | ||||||||
Gerd Stub Andersen | Andersen | "Sara" | 10.11.1918 | 17.04.2011 | Osvald-gruppa | ||||||||
Gerd Grieg | Grieg | Egede-Nissen | 21.04.1895 | 09.08.1988 | |||||||||
Gerd Vold Hurum | Hurum | Vold, Gerd Sigrunn Ebro | "Truls" | 17.03.1917 | 02.06.2004 | ||||||||
Gerd Marie Nissen-Meyer | Nissen-Meyer | 27.05.1915 | 08.02.2016 | ||||||||||
Gerd Julie Bergljot Pettersen | Pettersen | Whist, Gerd Julie Bergljot | 24.10.1914 | 13.05.2008 | Carl Fredriksens Transport | ||||||||
Gerd Weman | Weman | Asmyhr | |||||||||||
Gerd "Mosse" Santesson | Santesson | Morell Söderberg | «Faktum» | 26.10.1903 | 31.10.1943 | Initierte og smugla "Håndslag", illegalt tidsskrift | Tildelt Håkon VIIs frihetskors post mortem i 1946 | ||||||
Gerda Ring Christensen | Christensen | Ring | 11.05.1891 | 12.01.1999 | KFM i gull | Ridder av første klasse av St. Olavs Orden i 1956. Per Aabels Ærespris i 1981. | |||||||
Gerda Vislie | Vislie | 26.01.1922 | 19.05.2012 | 5566, 17791 | |||||||||
Gesine Aakre | Aakre | 04.02.1895 | 10.10.1964 | 11361 | |||||||||
Gidske Anderson | Anderson | 04.11.1921 | 19.10.1993 | ||||||||||
Gudbjørg Ingrid Skaug | Skaug | 24.01.1912 | 17.03.1945 | 818 | 102443 | Døde i fangenskap i Bergen-Belsen | |||||||
Gulborg Johnson | Johnson | 09.11.1899 | 24.09.1986 | 3434 | |||||||||
Gunhild Brataas | Brataas | ||||||||||||
Gunvor Kjemprud | Kjemprud | Harnæs | 27.09.1903 | 19.01.1993 | |||||||||
Helen Astrup | Astrup | ||||||||||||
Helene Marie Johannessen | Johannessen | ||||||||||||
Helga Stene | Stene | 08.10.1904 | 02.10.1983 | Gro-komiteen. Foreldreaksjonen | |||||||||
Henriette Bie Lorentzen | Lorentzen | Wegner, Anna Henriette | 18.07.1911 | 23.08.2001 | 12684 | 35612 | |||||||
Ida Deetjen | Deetjen | Skabo-Brun | 25.12.1913 | 08.09.1969 | Milorg | ||||||||
Ina Backer | Backer | Danielsen, Ina Margrethe | 19.09.1916 | 30.01.1996 | 760 | ||||||||
Ingebjørg Skoghaug | Skoghaug | "Nørsa", "Nursa" | 28.01.1912 | 06.12.2008 | Kompani Linge | KFM i gull, 1949 | |||||||
Ingeborg Refling Hagen | Hagen | 19.12.1895 | 30.10.1989 | 1206 og 5995 | |||||||||
Ingeborg Holm | Holm | 02.03.1894 | 19.06.1984 | ||||||||||
Ingeborg Rynning | Rynning | 10.10.1885 | 24.05.1975 | ||||||||||
Inge-Lise Larsen | Larsen | ||||||||||||
Inger Gulbrandsen | Gulbrandsen | 26.01.1923 | 20.03.2016 | 5787 | 24132 | Deltakermedaljen | KFM i gull | Regjeringens minnemedalje 1939–45 | |||||
Inger Hagerup | Hageup | 14.04.1901 | 06.02.1985 | ||||||||||
Inger Johanne Strømme Finch | Finch | "Vera" | 03.04.1915 | 14.04.1990 | |||||||||
Ingrid Bjerkås | Bjerkås | 08.05.1901 | 30.11.1980 | ||||||||||
Ingrid Haugen | Haugen | 03.05.1918 | 08.08.1983 | 5039 | 18619 | ||||||||
Johanna Matheson | Matheson | 18.08.1900 | 16.12.1944 | 45622 | |||||||||
Jonlea Nordal | Nordal | "Kari" | 20.03.1905 | 15.05.1965 | XU, Milorg | ||||||||
Joronn Housken | Housken | 02.11.1917 | 04.12.1993 | 45623 | |||||||||
Jørghild Lovise Jørgensen | Jørgensen | 24.10.1904 | 28.08.1943 | ||||||||||
Karin Sjølander Eidsvold | Eidsvold | Sjølander | 12.01.1918 | 15.04.1984 | 3078 | 20813 | KFM i 1950 | ||||||
Karin-Lise Brænden | Brænden | Elstrand | 24.05.1918 | 28.112012 | |||||||||
Kirsten Brunvoll | Brunvoll | 24.12.1895 | 05.04.1976 | 1438 | 17816 | ||||||||
Kirsten Hansteen | Hansteen | Moe | 05.01.1903 | 20.11.1974 | |||||||||
Kirsten Smith | Smith | 20.04.1893 | 13.10.1970 | ||||||||||
Kirsten Svineng | Svineng | 1892 | 04.05.1980 | ||||||||||
Lise Børsum | Børsum | Milly Elise Alnæs | 18.09.1908 | 29.08.1985 | 20807 | ||||||||
Liv Balstad | Balstad | Hodne | 11.07.1915 | 07.03.1966 | |||||||||
Liv Elisabeth Hauge | Hauge | Grannes | 28.06.1918 | 31.11.2004 | SOE | ||||||||
Magnhild Bråthen | Bråthen | Femtegjeld, Magnhild Petra Pedersen | 16.03.1924 | 01.03.2016 | |||||||||
Mai Eitrem | Eitrem | 17.05.1918 | 24.12.2009 | ||||||||||
Bråthen | Sæther | 15.02.1922 | 11.01.2011 | ||||||||||
Margrete Aamot Øverland | Øverland | Aamot | 11.02.1913 | 20.11.1978 | 378 | 1943 | |||||||
Marie Hillestad | Hillestad | "Grethe" | 26.04.1921 | 23.09.1999 | Milorg | Deltakermedaljen med stjerne | |||||||
Marie Lous Mohr | Mohr | 19.02.1892 | 25.11.1973 | IKFF | 5912 | ||||||||
Mathilde Reichelt Knutsen | Knutsen | Reichelt | 20.02.1919 | 14.11.1996 | 1525 | 24146 | |||||||
Mary Hustad | Hustad | 08.10.1925 | 14.02.2013 | ||||||||||
Mimmi Fosland | Fosland | Berg | 16.12.1923 | 02.10.2007 | |||||||||
Mosse Elsa Sommerud | Sommerud | Jakobsen | 30.10.1920 | 26.01.2009 | Kurer i Milorg Vestfossen | ||||||||
Nelly Nilsen Langholm | Langholm | Nilsen | 26.07.1924 | 06.02.2020 | 6317 | 20129 | |||||||
Nic Waal | Waal | Waal, Caroline Nicolaysen Schweigaard | 01.01.1905 | 28.05.1960 | 9175 | ||||||||
Nina Prytz | Prytz | Eberhardt | 16.06.1903 | 28.02.2000 | 6535 | ||||||||
Noni Bonnevie Segelcke | Segelcke | Segelcke, Honoria Bonnevie | 20.01.1921 | 06.05.2022 | Hun mottok 8. mai 2021 en minnemedalje, innstiftet av regjeringen, til personer som gjorde en særskilt innsats under den andre verdenskrig. | ||||||||
Reidun Røed | Røed | Hjartøy | "Ingrid" | 22.03.1921 | 05.04.2009 | ||||||||
Rigmor Margrete Hansen | Hansen | "Gerd" | 08.11.1908 | 29.10.1942 | 4275 | ||||||||
Ruth Johanne Andersen | Andersen | Nilsen | 20.01.1907 | 21.07.1944 | 11616 | Skutt på øvre rettersted på Grini. Hun ble funnet i en fellesgrav der i 1945. | |||||||
Signe Landmark | Landmark | Haugom, kallenavnet "Molla" | 24.24.1912 | 22.02.2015 | XU | ||||||||
Signe Raassum | Raassum | Johansen | «Grete» | 18.12.1924 | 08.06.2022 | Osvald-gruppa | Deltakermedaljen i 2013 | Først i 2013 ble fem medlemmer av Osvald-gruppa hedra. Raassum fikk da Deltakermedaljen og sølvfat, samt en unnskyldning fra fosvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) | |||||
Signy Arctander | Arctander | 26.10.1895 | 23.09.1971 | 13742 | |||||||||
Sigrid Wiborg Andersen | Andersen | Wiborg | «Tangsam» | 03.07.1914 | 27.10.1978 | Sambandssjef i Milorg 1414 (Strømsø - Tangen - Strømsgodset - Konnerud - Skoger - Svelvik) | |||||||
Sigrid Søyland Hagen | Hagen | Søyland | 15.12.1901 | 04.02.1985 | 2710 | 20132 | |||||||
Sigrid Helliesen Lund | Lund | Helliesen | 23.02.1892 | 08.12.1987 | |||||||||
Sigrid Maseng | Maseng | 29.12.1913 | 04.02.1993 | 17183 | |||||||||
Sigrid Moen | Moen | 08.09.1902 | 11.01.1952 | Mogleg Milorg, og evt. sabotasjeorganisasjonen Saborg/Bergen | |||||||||
Sigrid Steinnes Løkse | Løkse | Steinnes | 26.09.1918 | 02.09.2008 | Fungerte som bindeledd mellom Hjemmefrontens Ledelse og Koordinasjonskomiteen | ||||||||
Sofie Bergh | Bergh | Balland | 04.07.1902 | 25.07.1979 | |||||||||
Solvei Willoch | Willoch | Edlund | 09.09.1915 | 06.08.1955 | |||||||||
Solveig Bergslien | Bergslien | 04.01.1919 | 25.11.1943 | Fikk Krigsmedaljen post mortem | |||||||||
Solveig Lystad | Lystad | 23.03.1916 | 22.01.2000 | 3597 | 24139 | ||||||||
Sonja Wigert | Wigert | Hansen, Sonja Kirsebom | 11.11.1913 | 02.04.1980 | |||||||||
Sylvia Salvesen | Salvesen | Hellesen | 25.01.1890 | 19.06.1973 | 1404, 4424 | 20837 | KFM i gull 1965 | ||||||
Thora Knudsen | Knudsen | 08.05.1907 | 10.07.1985 | 8525 | 28249 | ||||||||
Thora Oppegaard Matheson Næs | Næs | Matheson | 19.01.1906 | 31.10.1991 | 6687, 9242 | ||||||||
Tikken Manus | Manus | Lindebrække, Ida Nikoline «Tikken» | "Tante" | 28.06.1914 | 12.10.2010 | Sekretær ved den britiske legasjonen i Stockholm, der hun fungerte som forbindelsesledd mellom sabotørene fra Kompani Linge og den britiske forsvarsledelsen | Haakon VIIs frihetsmedalje | ||||||
Torbjørg Horrigmo | Horrigmo | Glidbjørg, Torbjørg Olavsdotter | 03.03.1922 | 29.09.1995 | Hjemmefronten | 11988 | |||||||
Torbjørg Trydal | Trydal | Mosdøl | 28.11.1914 | 19.01.2002 | 6854 | ||||||||
Vera Henriksen | Henriksen | Roscher Lund | 22.03.1927 | 23.05.2016 | XU | ||||||||
Wanda Maria Heger | Heger | Hjort | 09.03.1921 | 27.01.2017 | |||||||||
Wenche Holtermann | Holtermann | 15.10.1918 | 14.11.2006 | 8003 | 35611 | ||||||||
Wenche Kathrine Stenersen | Stenersen | 29.08.1922 | 09.03.2013 | Kodeansvarlig i etterretningsgruppa Theta i Bergen | Deltakermedaljen | ||||||||
Wilhelmine Albinussen | Albinussen | Ukjent | 17.03.1975 | ||||||||||
Fornavn | Etternavn | Pikenavn | Dekknavn | Født | Død | Org | Grini, fangenr. | Ravensbrück, fangenr. | Deltakermedaljen | Kongens fortjenstmedalje | Regjeringens minnemedalje 1939-45 | Kommentarer |